joi, 13 august 2015

Diacritice in Word

Chiar daca introducerea face referire clara la studenti, tutorialul nu li se adreseaza exclusiv. Am sintetizat in imagini si cativa pasi coerenti, lucrurile pe care trebuie sa le facem ca sa putem obtine un text in limba romana, formatat cu diacritice.
Pentru aceasta vom avea in vedere doua optiuni: introducerea manuala a diacriticelor si o mica aplicatie pe care o voi prezenta la sfarsit.
Daca avem un text foarte mic, sau doar cateva corecturi de facut, cea mai simpla metoda de a introduce diacriticele este direct din meniul Microsoft Office Word.
Mergand la meniul Insert -> Symbol -> More Symbols... sau folosing combinatia Alt-I-S, ni se deschide fereastra de simboluri de unde ne putem alege diacriticele si apasam Insert.
Problema apare cand avem de scris un text mai lung, sa zicem o lucrare de diploma, un referat sau chiar si un CV. Pentru a nu sta la fiecare litera sa introducem manual simbolul, putem sa adaugam ca limba suportata pentru tastatura, limba romana si sa tastam cu diacritice exact asa cum scriem in mod normal.
Astfel deschidem Control Panel si cautam Region and Language. Aceasta optiune ne deschide o fereastra cu patru tab-uri din care alegem Keyboards and Languages (adica exact tastaturi si limbi). In fereastra deschisa de acest tab putem sa adaugam in sfarsit limba romana, apasand pe Add.
Si in acest fel putem schimba tastatura de pe limba engleza pe limba romana prin combinatia de taste: Alt-Shift, iar prin tastarea simbolurilor [ ] ; ' vom putea de fapt scrie ă î â ş sau ţ.
Pana aici totul este ok, nu pare nici prea greu si este cu siguranta mult mai usor decat prima varianta. Dar vorbeam putin mai sus de o aplicatie, care introduce diacriticele de una singura.
AutoCorect, dezvoltat de cei de la Softset.ro permite adaugarea de diacritice prin apasarea unui singur buton.
Asadar deschidem aplicatia, si initial, ne da impresia unui editor de text obisnuit, precum Microsoft Office Word. Dar observam pe partea stanga niste optiuni interesante: Punctuatie, Diacritice si Ortografie.
Vom bifa optiunile Incepe cu primul rand, si Confirmare la inlocuire la sectiunea Aplica diacritice, deoarece aceasta ne intereseaza acum.
Ni se va deschide o fereastra in care ni se prezinta optiunile pentru cuvintele analizate de AutoCorect, pentru care acesta nu face automat inlocuirea.
Dupa ce terminam cu diacriticele, salvam in format txt sau rtf (momentan acestea sunt formatele suportate) si ne putem vedea linistiti de treaba, deoarece am scutit foarte mult timp.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu