joi, 16 iulie 2015

Mouse de gaming sau nu?

Alegere mouse …de gaming sau nu?

gaming mouse
Cum sa facem o alegere mouse fara sa ne para rau de bani? Ce ni se potriveste mai bine stilului nostru de joc, tipului jocului pe care il jucam, prinderii folosite si nu in ultimul rind destinatiei.
Pai mai intii ce este un mouse? O sa-mi spuneti ca toata lumea stie.
Ok. Hai sa va plictisesc si eu spunindu-va ca mouse-ul e de fapt un dispozitiv electronic de indicare prin detectarea miscarii functie de cele 2 dimensiuni ale suprafetei de contact. Transpunerea acestei miscari pentru pointer-ul de pe display-ul monitorului necesar controlului GUI (Graphic User Interface) OS (Operating System) se face cu ajutorul unui sensor, ajutat de o parte electronica, necesara transpunerii. Desi senzorul folosit este important, si partea electronica (implementarea) este deasemeni importanta determinind deopotriva performanta mouse-lui.
Un mouse este alaturi de tastatura, cel mai important periferic fiind un factor important din punct de vedere al confortului dumneavoastra in timpul utilizarii calculatorului. Alegerea unui mouse se face ca de obicei in functie de necesitati.

Care sunt criteriile pentru alegere mouse?

Destinatie

Functie de destinatie se impart in mouse pentru:
  • Office – mouse dotati cu tehnologie nu foarte pretentioasa, cu senzori cu performante medii, destinati sistemelor office, pentru care rezolutii si dotari ridicare nu sunt necesare.
  • Gaming – mouse care din start se adreseaza unei categorii pretentioase de utilizatori, pentru care performanta, dotarile, materialele folosite conteaza foarte mult. Sunt folositi cei mai avansati, performanti senzori, desi se gasesc modele pentru orice buzunar.
  • Laptop/netbook – tip de mouse ce se evidentiaza in principal prin dimensiuni relativ reduse (sub 100mm lungime), necesare asigurarii mobilitatii unul utilizator de laptop.

Senzor

Cea mai importanta parte unui mouse este senzorul, mai ales in cazul mouse-lor de gaming.
Functie de tipul de sensor mouse-ii se clasifica in:
  • Cu bila (sensor mecano-electronic), miscarile bilei fiind masurate de 2 role dispuse perpendicular a caror miscare e citita de LED-uri prin numararea fantelor de pe discurile atasate rolelor. Au disparut la inceputul anilor 2000, datorita dezavantajelor datorate intretinerii periodice a mecanismului de citire.
  • Optic (sensor optoelectronic), care face poze succesive ale suprafetei de contact. Cu timpul, a devenit posibila integrarea de procesoare de imagine mai puternice in mouse, devenind posibil ca mouse-ul sa poata fi utilizat sip e alte de suprafete eliminand necesitatea unui mouse pad. Mousii optici lumineaza suprafata de contact utilizand un LED, schimbarile dintre un frame si urmatorul frame fiind procesate de procesorul grafic al mouse-ului ce translateaza in miscare pe 2 axe ce utilizeaza un algoritm de calcul specific.
  • Laser (sensor laser) utilizeaza o dioda laser in locul LED-ului optic, pentru a ilumina suprafata de contact ce creste semnificativ rezolutia imaginilor furnizare procesorului graphic permitind o viteza de 20 de ori mai mare decat a unui mouse optic clasic, la un consum de putere mai mic.
  • Alte tehnologii – in ultima perioada din dorinta de a avea avantajele ambelor tehnologii au aparut senzori laser-optici, 4G Dual Senzor, infrarosu, Blue-Track/V-Track, etc, unele dintre acestea fiind clar peste tehnologiile din care au derivat. Desi unele au si dezavantaje. Mousii cu infrarosu sunt o tehnologie relativ noua, dar care prezinta cele mai bune caracteristici ale versiunilor cu senzori optici si laser. Modelele cu infrasoru maresc perimetrul pe care se pot desfasura, dar in acelasi timp se descurca foarte bine pe mai multe tipuri de suprafete. Mousii cu senzori Blue-Track (Microsoft) sau V-Track (A4Tech) nu exceleaza in performante insa se pot descurca fara probleme pe cele mai exotice suprafete (patura, covor, mobile sau chiar sticla) mult peste senzorii optic sau laser.
Un aspect important e producatorul si modelul senzorului. Nu sunt foarte multi producatori, cei mai intilniti fiind AVAGO, Pixart, Phillips, etc insa sunt multe modele care se comporta oarecum diferit functie de model si implementare. De aceea mai ales pentru alegerea unui mouse de gaming, pentru gaming la nivel ridicat e necesar sa fie consultate cit mai multe surse despre comportamentul senzorului pentru modelul respectiv. Senzorii cu care sunt echipati cei mai intilniti mouse ii gasiti aici.
Sunt o sumedenie de probleme semnalate pentru diverse modele de senzori functie de implementare. Sunt senzori buni care datorita implementarii au dat nastere unor modele mediocre, asa cum din senzori huliti au rezultat datorita implementarii de exceptie, mousi excelenti. Despre problemele mousilor/senzorilor (predictie, aceleratie pozitiva/negativa, LOD – lift off distance, jitter, etc) din dotare un articol pe care eu il consider biblia mousilor este acesta, de pe forumul echipei profesioniste Team Liquid.
De exemplu in timpul unui joc, ridicarea mouse-ului de pe suprafata pad-ului pe care sta poate cauza anumite actiuni daunatoare intregii partide. Mousii cu senzor optic nu au aceasta problema, motiv pentru care majoritatea gamerilor de shootere prefera aceste modele, acestea oferind siguranta ca  senzorul citeste mult mai bine suprafata pe care se afla. Totusi, acestea vor necesita un mouse-pad ales cu atentie.
Spre deosebire de mousii cu bila, mousii optici sau laser nu au parti in miscare, nefiind nevoie sa fie curatati, exceptind cazul in care murdaria blocheaza senzorul optic/laser.

Mod de conectare

Dupa modul de conectare la PC mouse-ii se clasifica in:
  • Cu fir sau wired ce folosesc pentru transmiterea informatiei la portul computerului un fir. Este aproape o regula pentru mouse-ii destinati gaming-ului.  Functie de ce port folosesc acestia se impart in:
  1. Mouse PS-2 /PS-2 un port mai vechi care inca se mai gaseste pe placile de baza. Din ce in ce mai putin folosit pentru mouse.
  2. Mouse USB /USB, categorie in care se inscriu marea majoritate a mouse-lor actuali, port ceva mai rapid in transmiterea informatiilor spre CPU.
  • Fara fir  sau Wireless pentru conectarea la portul computerului, folosind un receiver ce se introduce in portul USB, pentru receptionarea informatiei transmise de mouse. Dupa tehnologia folosita la transferul wireless al datelor mouse-ii sunt:
  1. Wireless / Radio – se folosesc pentru tramsmitere unde radio, de obicei fiind folosita frecventa de 2,4Ghz
  2. Bluetooth / Bluetooth – se foloseste semnal Bluetooth, characteristic tehnologiei folosite in telefonia celulara.
Totusi solutiile wireless oricit de comode ar parea nu sunt deloc o varianta recomandata datorita lag-ului aparut la transferul de date intre mouse si receiver cat si datorita necesitatii de reincarcare sau de schimbare a bateriilor, dezavantaje ce le fac indezirabile pentru majoritatea gamer-ilor. Plus ca bateriile/acumulatorii modifica greutatea dispozitivului, situatie neplacuta pentru user-ii ce prefera mouse usori. Din aceste motive sunt mai folositi pentru sisteme office sau laptop-uri.
  • Hibrizi (wired/wireless) – situatie intilnita destul de putin, la modelele de top pentru gaming, in care mouse-ul e prevazut cu ambele posibilitati de transfer a datelor, avind si receiver dar si posibilitatea de montare a unui cablu.

Rezolutia maxima

Industria IT utilizeaza ca unitate de masura pentru sensibilitatea unui mouse numarul de CPI (Counts Per Inch), exprimat incorect in DPI (Dots Per Inch) de departamentele de marketing ale producatorilor. DPI reprezinta numarul de pasi pe care un mouse ii va raporta pe display-ul monitorului la parcurgerea distantei de un inch pe suprafata de contact, respective mouse-pad-ul. Aceasta masurare este denumita rezolutia mouse-ului, astfel, cu cat un mouse are rezolutia mai mare (de exemplu 2000 DPI) el este mai precis, reprezentind cu o acuratete superioara miscarea din realitate pe display.
Pentru un mouse office sau pentru laptop (daca nu e pentru gaming) aceasta caracteristica nu este foarte importanta, pentru ca in majoritatea cazurilor o rezolutie maxima de 1000DPI este mai mult decit suficienta. Desigur functie de domeniul professional (grafica, proiectare asistata, etc) pot fi necesare modele mai precise, dar chiar si asa 2000-2500DPI sunt suficienti. In acest caz anumiti utilizatori mai pretentiosi pot alege modele de gaming.
Pentru modelele de gaming rezolutia devine un criteriu important, mai ales in cazul gamerilor de jocuri specifice (shooter-e in principal). Functie de tipul senzorului si implementare gasim modele care pot avea rezolutii de peste 8000DPI, desi asemenea rezolutii sunt obtinute cu ajutorul procesoarelor ARM tot mai puternice cu care sunt prevazute din ce in ce mai mult modelele de top pentru gaming professional.
Cu cat sensibilitatea senzorului este mai ridicata, cu atat este mai bine pentru ca inseamna ca miscarile fizice ale mouse-ului si mainii vor fi mai putine. Totusi, valori mari ale dpi-ului (mai mari de 5000 dpi) vor necesita o mana foarte sigura.
Un aspect legat de aceasta caracteristica, pentru modelele de gaming, ar fi sensibilitatea mouse-ului, in anumite cazuri fiind necesara modificarea rezolutiei, DPI-ului, chiar in timpul jocului fara ca gamer-ul sa fie nevoit sa ridice mana de pe mouse. Modelele de gaming care se respecta prezinta butoane speciale pentru acesta actiune sau ofera la pachet un kit prin care utilizatorul poate seta “scurtaturi” (shortcuts) pe butoanele tastaturii pentru reglarea sensibilitatii.

Modul de prindere in mina si ergonomia

Probabil factorul esential dupa stabilirea destinatiei este modul in care prindeti mouse-ul cu mina, grip-ul. Este important cum si cat de usor miscati mouse-ul pe suprafata de contact, aceasta miscare trebuind sa fie cat mai usoara si in acelasi timp controlata. Exista o multitudine de mouse de dimenisuni, forme si greutati diferite, trebuie doar sa il alegeti pe cel care vi se potriveste cel mai bine. Literatura defineste cam 3 moduri de prindere a mouse-lui:
  • Palm grip – prindere cu toata palma, care se sprijina cu totul pe corpul mouse-ului. Pentru acest tip de prindere sunt in general necesari mouse de dimensiuni mari de peste 120-130mm, functie si de dimensiunile palmei.
  • Claw grip – prindere doar cu degetele ce stau perpendicular pe butoanele frontale avind forma unor gheare.;) Pentru acest tip de prindere sunt necesari in general mouse de dimensiuni relativ reduse sub 110-115mm
  • Fingertip grip –eu o consider o prindere oarecum intermediara, functie de dimensiunile palmei putindu-se recomanda mousi de dimensiuni potrivite.
claw grip vs. palm grip
Tot in acest capitol, pentru ca subiectul e oarecum inrudit, voi include ergonomia formei mouse-ului. E un aspect foarte important dupa parerea mea. Mouse cu o ergonomie ridicata sint produsi de citeva firme care s-au preocupat de acest capitol si nu sunt chiar ieftini, desi nu au un pret prohibitiv.
Ce inseamna in principiu ergonomia formei? In principal ca aceasta sa permita odihna degetelor mai putin folosite la operarea unui mouse, evitindu-se aparitia obosealii incheieturii, a sindromului carpian. Din acest motiv marea majoritate a producatorilor au adoptat formele specific miinii drepte, discriminind oarecum user-ii stingaci. In ultimii ani au aparut modele ambidextre, unele companii producatoare introducind in oferta, pentru modelele de top, sau foarte bine vindute si modele left-handed.
alegere mouse ergonomic
Nu minimizati importanta acestui aspect desi pare oarecum lipsit de ea, in timp veti realiza ca v-ati inselat. Desigur ca in orice situatie, bugetul are o oarece influienta.
Tot legat de acest aspect amintesc de mousii cu forma customizabila, ale caror caracteristici dimensionale, greutate pot fi modificate. Firma care a introdus acest concept este MAD CATZ cu seria RAT. Desi unele modele sunt excelente dpdv al performantei, poate putin cam scumpe, nu recomand totusi un asemenea mouse pentru cei mai comozi dintre voi avind in vedere ca o asemenea arhitectura necesita o mentenata constanta. Dar pentru cei carora nu le displace sportul cu laveta cu alcool izopropilic macar o data pe saptamina…

Dotari

Discutia e mai larga, dar deloc lipsita de importanta. Pentru alegere mouse trebuie sa avem in vedere citeva aspect ce tin de modul in care folosim un mouse. Astfel avem:
1.    Numarul de butoane
Pentru o functionalitate superioara, alaturi de butoanele standard de right si left click si de rotita de scroll mousii moderni au o serie de butoane aditionale pe care puteti sa le programati. Modelele moderne de mouse au macar 5 butoane, fiind prevazute cu 2 butoane suplimentare folosite in general pentru browsing (back si forward) desi functie de model pot fi programate. Desi inca exista modele cu doar 3 butoane pentru office, diferenta regasindu-se in pret.
In gaming, anumite “shortcuts” pentru o anumita actiune vor ajuta in mod semnificativ. Acest scurtaturi vor putea fi setate din anumite butoane personalizabile. Cu cat mouse-ul are mai multe taste de acest gen, cu atat mai bine. Modelele specializate pentru gaming, destinate jocurilor specifice (RPG, RTS, etc) pot ajunge pina la 13-15 butoane. Desigur e necesara dobindirea unei anumite dexteritati pentru operarea acestor mici tastaturi.
alegere mouse gaming
Un alt aspect legat de butoanele suplimentare este asezarea, pozitionarea lor. Pentru acest lucru cel mai bine sa mergeti intr-un show-room, probati mouse-ul si verificati daca degetele va ajung usor la butoanele respective. Daca nu, cautati un model potrivit care nu va deranja si pe care veti simti mina lejera.
Citeva cuvinte despre rotita de scroll. Acordati-i o mare atentiei indiferent de destinatia mouse-ului, office sau gaming. Feriti-va de modelele cu aceasta rotita complet din plastic, fara macar suprafata cauciucata, fara striatii, care sa permita operarea usoara, gradata, in trepte pentru o precizie ridicata. Unele modele permit chiar click-uri stinga/dreapta ale acestei rotite.
2.    Memorie interna
Desi pare ciudat ca mousii sa dispuna de memorie interna, o parte din mouse-ii de gaming dispun de acesta facilitate. Memoria interna a unui mouse poate stoca o serie de profile pe care user-ul le-a setat in prealabil (sensibilitatea senzorului in functie de joc, culori si lumini sau alte detalii, etc). Memoria interna a unui mouse este folositoare cind mouse-ul e folosit pe un alt laptop/desktop decat pe cel pe care s-au facut initial setarile si nu e disponibil kit-ul cu care dispozitivul vine la pachet. Mouse-ul va tine minte profilele setate de jucator inainte si le va putea folosi chiar si fara instalarea kit-ului special. In ultima vreme producatorii de top au lansat pe piata modele chiar cu procesor ARM, destinate mediului de gaming profesional (vezi modelul MLG de la SteelSeries)
3.    Sistemul de greutati
Pentru gameri exista si mousi cu greutate variabila, sub forma unor discuri de greutati diferite ce se pot scoate si adauga. Nu este o facilitate des intilnita fiind mai degraba caracteristica modelelor de top, dar anumiti producatori au inclus-o chiar si la modele mid-range. Daca sunteti obisnuiti cu mouse grei poate ar fi bine sa luati in considerare aceasta dotare pentru viitorul vostru mouse, sau sa cautati inainte de achizitie greutatea acestuia.
alegere mouse gaming
4.    Cablul de conectare cu sleeve
O dotare zic eu importanta pentru mousii de gaming. Cablul de conectare sleev-uit determina o oarecare rigiditate care protejeaza cablul la rasuciri repetate, deteriorari in timpul sesiunilor lungi de gaming. Desi nu de important majora, e bine sa se tina cont.
5.    Iluminarea
Ca orice aspect ce tine cont de estetica, este subiectiv. E in general o caracteristica a mouse-lor de gaming si este de dorit ca aceasta sa nu fie foarte agresiva pentru ca va deranja. Unele modele mai scumpe permit customizarea culorii  si a intensitatii iluminarii dupa preferintele utilizatorului.
6.    Materialele folosite
Desi nu pare un aspect important, pentru mousii de gaming dar si pentru cei folositi de profesionistii graficii, proiectarii asistate este. Alegerea unui mouse confectionat din materiale de calitate trebuie sa fie un aspect ce trebuie luat in seama. Un plastic mat de calitate, usor abraziv care nu aduna mizerie si praf, in nici un caz glossy (orice luceste pica din start, vara fiind o provocare sa folositi un mouse din acest material), laterale cauciucate cu material special, ce nu permit aparitia transpiratiei palmei si permit curatarea facila a sebumului  ce apare in timpul sesiunilor lungi de lucru/gaming trebuie sa fie un aspect important pentru alegere mouse.
alegere mouse switch
Deasemeni tipul contactelor folosite este foarte important, acestea in cazul unui senzor reusit cu o implementare de calitate dind garantia unei durate de viata ridicate, fiind, in afara talpilor care se pot schimba, ceea ce se poate uza fizic la un mouse. Cele mai calitative switch-uri sunt produse de Omron dar sunt scumpe, din acest motiv fiind folosite la mousii de gaming de top. Mai sunt folosite si switch-uri TTC, Huano, etc. iar mai nou anumiti producatori au inceput sa implementeze pentru butoanele specializate (pentru foc!) si switch-uri Cherry MX sau Alps.
7.    Software-ul
In general in afara de driver, mousii moderni, dincolo de un anumit segment de pret vin cu software dedicate. Mai mult sau mai putin user friendly. Cautati informatii despre functionalitatea acestuia. Mai mult, in graba dupa profit anumiti producatori au uitat sa optimizeze driver-ii pentru Windows 8. Inainte de achizitie informati-va despre acest aspect. Poate fi extrem de dezamagitor un mouse foarte dorit care da rateuri in functionare.

Accesorii

Voi vorbi putin despre accesoriile caracteristice mouse-lor. In general acestea sunt specifice categoriei de gaming, sau pentru domeniul professional.

1. Mouse Pad

Desi netratat cu aceeasi consideratie dupa disparitia mouse-lor cu bila, in ultima perioada aparitia mouse-lor specializati pentru gaming, prevazuti cu senzori performanti a determinat aparitia pad-urilor specifice pentru acestia in vederea obtinerii performantei vizate de producatori. In general producatorii mouse-lor sunt si producatorii mouse-pad-urilor.
In principiu sunt 3 tipuri de pad-uri functie de materialul folosit:
  • Textile – confectionate din material textile specializate, cu textura specific ace permite cititrea detaliilor suprafetei de catre senzorul mouse-ului
  • Material plastic – confectionate din material plastic de o anumita duritate, desi exista si modele bazate pe silicon.
  • Metalice – confectionate din tabla de aluminiu.
Fiecare tip ofera avantaje si dezavantaje. Nu vreau sa postulez reguli.
Pad-urile dure vor oferi forte de frecare reduse (rapiditatea miscarii dar o distanta sporita pentru frinarea miscarii) fata de un pad textile, furnizind in general mai multa viteza. Este cazul pad-urilor plastice sau din aluminiu. Acestea au o uniformitate foarte ridicata a suprafetei si vor rezista desigur mai mult decit cele textile. Totusi vor erode mult mai rapid talpile mouse-ului (glidez/skates) fiind necesara inlocuirea acestora. Folosirea indelungata a unui pad dur, va afecta in cele din urma calitatea suprafetei pad-ului, acesta dezvoltind zone/arii mai tocite pe care senzorul va incepe sa le perceapa eronat. Este mai ales cazul suprafetelor plastice, dar nici suprafetele din aluminiu nu sunt ferite.
Pad-urile textile vor dezvolta desigur forte de frecare superioare (miscare usor mai lenta, dar o distanta de frinare mai scurta) decit un pad dur furnizind in general un control mai bun. Pad-urile textile ofera o experienta tactile mai deosebita, lustruiesc cumva talpile mouse-ului nefiind necesara inlocuirea acestora decit in cazuri foarte rare (mousi mari, grei, palm grip, mina mare si grea). Foarte multi utilizatori considera ca pad-urile textile ofera o experienta in gaming superioara, si printr-o mentenanta sustinuta si atenta, maresc durata de viata a pad-urilor textile, in comparatie de exemplu cu un pad dur din material plastic. Un alt aspect al pad-urilor textile este grosimea, consistenta si densitatea materialului spongios pe care e montat stratul textile. Acesta poate determina rezistenta la inaintare, uniformitatea miscarii, contribuind destul de mult la modul in care se simte si se comporta in gaming un pad textil.
Astfel au aparut pad-urile hibride, cu una din suprafete destinata vitezei, si alta destinata controlului. Nu sunt foarte intilnite, si nici nu sunt ieftine. Sunt de obicei facute pe acelasi suport spongios, ceva mai dur cu o parte textila si cealalta din plastic.
Multe modele de pad-uri au desenate pe ele diverse modele, desene, imagini, etc. Dea lungul timpului au fost raportate probleme pe supratete mai deschise ajungindu-se pina la diminuarea performantei senzorului pe asemenea suprafetei. Nu e o regula, insa as recomanda folosirea pad-urilor monocolore, in culori relativ inchise. Negrul e de preferat.

Totusi ce trebuie sa avem in vedere pentru alegerea unui mouse pad?

In primul rind tipul de sensor al mouse-ului folosit , tipul de prindere pe care il utilizati, si ce sensibilitati folositi. Aceasta va determina o alegere in cunostinta de cauza. Textil sau dur (plastic sau aluminiu)? Forte de frecare mai mari sau mai reduse? Un pad redus ca si dimensiuni e de ajuns sau e necesar un mic cearsaf? 😉
Trebuie remarcat ca senzorii laser sunt ceva mai sensibili la calitatea suprafetei, depinzind mai mult de uniformitatea si duritatea acesteia. Se considera ca in general senzorii laser ofera o experienta mai saraca pe pad-uri textile, pad-urile dure fiind considerate optime pentru acesti senzori. Insa asa cum am spus, nu vreau sa postulez reguli, aceasta regula nefiind universal valabila, foarte multi factori determinind acest lucru (uniformitatea texturala, rigiditatea stratului textil, senzorul folosit, cit si implementarea acestuia, build quality-ul si firmware-ul folosit), fiind cunoscute o multime de situatii de utilizatori multimiti cu pad-uri textile pentru mouse laser.
Ati realizat probabil ca pad-urile textile se considera a fi potrivite pentru mousii dotati cu senzori optici. Diferentele de forta de frecare intre pad-urile textile si cele dure poate fi redusa prin folosirea unor talpi de schimb din material mai performante, ce au inceput sa apara pe piata in ultima perioada
Despre dimensiunea potrivita. E determinata in principal de sensibilitatea cu care jucati. Pentru sensibilitati mari un pad de dimensiuni reduse este de ajuns, in timp ce pentru sensibilitati reduse pad-uri de mari dimensiuni sunt necesare. Atentie insa la calitatea si textura suprafetei ce trebuie aleasa functie de tipul senzorului. Gasiti mouse pad-urile potrivite pentru voi aici si aici.
Cele mai reusite mouse pad-uri si cu cel mai bun raport pret/performanta consider ca sunt cele de la SteelSeries SteelPad QcK /QcK (pentru cele textile) si modelele SteelPad HD (pentru cele dure), Mionix Sargas (pentru cele textile) sau Mionix Propus (dure) sau Ensis (din aluminiu), A4Tech/ A4Tech (pentru cele textile). Desigur recomand sa nu renuntati din start la modelele Razer/Razer, Roccat, QPad, MAD CATZ, Tesoro, care nu sunt deloc slabe calitativ, insa eu consider ca au un raport performanta pret mai redus. Realizati ca nu pot cunoaste toate aceste modele, iar recomandarile mele doresc sa nu fie luate ca axioma. Informati-va, cautati, cititi despre ele si cumparati in cunostinta de cauza.

2. Talpi de schimb

Picorusele/talpile unui mouse conteaza intr-o buna masura mai ales pentru asigurarea unui performante ridicate in gaming. Pot fi din plastic (UPE), teflon (PTFE) sau in ultima vreme chiar otel bine slefuit. Pentru un mousepad textil cele de plastic special slefuit sunt bune, desi la partea posterioara indicat ar fi sa existe o singura talpa de forma unei semilune. Cele de teflon sunt pentru suprafete mai dure sau aluminiu, fiind de obicei formate din 4 piese ce asigura o buna alunecare pe acest gen de suprafete
Din acest motiv in ultima perioada preocuparile gamerilor de a spori performantele mouse-lor s-au concretizat prin aparitia unor seturi de talpi (glidez/skates) ce modifica semnificativ frecarea, mai ales pe pad-urile pentru toate modelele de pad-uri. Cele realizate din UPE (polietilenta cu greutate moleculara ridicata) vor mari frecarea, in timp ce cele realizate din PTFE (Teflon) o vor micsora semnificativ. Astfel aceste modificari vor imbunatati experianta in gaming, functie de ce se are in vedere, si de mouse pad-ul folosit.
Acestea se pot gasi in magazinele specializate, in forme specifice dupa producator si model/gama de modele.

3. Cable holder

Sunt dispozitive ce tin intr-o pozitie ridicata cablul mouse-lor de gaming pentru a evita in cadrul sesiunilor de gaming, incurcarea, rasucirea, etc cablului datorata miscarilor repetitive ale miinii.
accesorii mouse de gaming
Desi consider acest dispozitiv oarecum de fitze nu pot sa nu ii recunosc utilitatea pentru gamerii la nivel ridicat, competitional. In urma scaderii constante a preturilor, pentru perifericele de calitate, cable-holderele au devenit din ce in ce mai accesibile, si mai dotate.

Producatorii

Nu e un lucru simplu sa alegi un mouse.
Totusi daca office-ul e destinatia, in general un mouse wired sau wireless de la Microsoft/Microsoft sau Logitech/Logitech pina in maximum 150-200RON va face fata mai mult decit decent. Pentru laptop-uri un mouse wireless (sau nu…) de dimensiuni reduse de la Microsoft, Logitech vor fi solutia optima.
Pentru gaming insa situatia se complica. Producatorii au devenit mult mai specializati iar nisele sunt din ce in ce mai diversificate, iar ofertele extrem de bogate.
Ca si producatori din gama budget, de pina in 150-170RON, recomand mousii A4Tech/A4Tech modelele din gamele X, XL si in special Bloody, pe care o recomand fara probleme. Sunt mouse decenti, accesibili care au supravietuit bine pe piata in ultima perioada.  In aceasta gama includ si producatorul polonez Natec, cu seria GX, insa recomand acesti mouse cu prudenta. Nu vreau sa spun ca sunt de slaba calitate insa ratele lor de retur la garantii sunt ceva mai mari. Sunt mouse cu un design deosebit ce arata bine, cu dotari peste media segmentului de pret caruia ii apartin, dar personal pentru un buget modest as alege A4Tech.
Pentru mousii mid range 150-300RON, trebuie luati in considerare mousii ASUS cu seria GX, CM Storm, QPad, mouse fiabili, din materiale de calitate cu senzori performanti si implementari reusite. Nu exista desigur o categorisire stricta. In aceasta categorie veti gasi modelele budget de la producatori de top precum Steel Series, Mionix sau Razer.
Pentru impatimitii gaming-ului, si nu numai, recomand mousii:
Nu va recomand mouse produsi de firme de tipul Hama, Jizz, Newmen, Segotep, B-Move, etc a caror brand quality e cel putin indoielnic, in ciuda unui design eye candy iluminati ca un pom de Craciun. In citeva luni veti realiza ca ati dat banii degeaba.  In cazul unor bugete reduse sau foarte reduse puteti gasi solutii A4Tech, Zalman, sau Gygabite.
Insa pentru orice intrebare va stau la dispozitie si va voi recomanda ce e mai potrivit pentru voi in limita bugetului pe care il aveti la dispozitie si a cunostintelor

sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu