joi, 12 mai 2016

Negii la copii: tratamente eficiente

Negii la copii reprezinta o problema relativ comuna, mai ales in randul scolarilor. Ce anume ii cauzeaza, ce modalitati de tratament exista si cum putem preveni aparitia negilor la copii vom afla in continuare.

Negii la copii - ce sunt

Cunoscuti drept veruci in termeni medicali, apar oriunde pe corp, dar cel mai des pe maini, in special in jurul unghiilor, unde pielea a suferit o leziune. Sunt asemenea unor umflaturi granulate si pot avea aceeasi culoare ca cea a pielii copilului, dar pot fi si mai deschisi sau mai inchisi. Adesea, contin unul sau mai multe puncte negre, ceea ce conduce la un aspect dezagreabil din punctul de vedere al copiilor. Verucile (negii) plane apar oriunde pe corp, dar in cazul copiilor in special pe fata, iar cele plantare pe talpi si pot fi destul de dureroase.

Doamna doctor Ana-Maria Dumitrescu medic dermatolog la Centrul Dr. Leventer ne ofera urmatoarele informatii:
„Verucile sau negii sunt leziuni virale si apar ca niste excrescente de culoarea pielii, de diferite dimensiuni, rotunde sau ovalare, unele dintre ele cu suprafata aspra si se localizeaza cel mai frecvent pe maini si picioare. Pe talpi, verucile se dezvolta in interiorul pielii putand fi dureroase atunci cand cresc si se localizeaza pe zone de presiune.
Exista si o forma de veruci plane, de culoare roz-bej, mici, care se dezvolta pe fata si se inmultesc din aproape in aproape.
Diagnosticul se pune dupa examenul clinic atent al leziunilor si in functie si de istoricul acestora. Este important sa stim si daca alte persoane din anturajul copilului au leziuni datorita potentialului de transmitere directa a virusului."
Negii la copii - cauze

Negii sunt cauzati de virusuri, de oricare din cele mai mult de 100 de tulpini virale ale Virusului Papilloma uman. Negii nu sunt extrem de contagiosi, dar daca copilul are o predispozitie in acest sens, ii poate contacta prin atingerea unui obiect atins de alt copil. Se pare ca statisticile indica faptul ca aproximativ o treime din copiii prescolari prezinta negi (fetele sunt mai predispuse), iar cei care au un membru al familiei afectat de acestia, are de doua ori mai multe sanse sa dezvolte la randul sau. In plus, cei care au avut o data negi, au sanse mai mari sa prezinte si mai tarziu, tot conform unui studiu. Este luata in considerare si o susceptibilitate genetica de a dezvolta negi, expunerea ulterioara la acestia reprezentand mai degraba un factor si nu o cauza a aparitiei. Din fericire, jumatate din negi vor disparea in decurs de doi ani de la aparitie (chiar si in lipsa unui tratament). Studiile indica faptul ca apar cel mai des in cazul copiilor intre 12 si 16 ani.
Tipuri de negi la copii

Verucile sunt clasificate dupa localizare in urmatoarele categorii:
- veruci palmare - apar la nivelul palmelor.
- veruci plantare - apar la nivelul picioarelor, in special pe talpi.
- veruci plane - sunt mai mici si mai netede decat celelalte, dar pot creste in numar mare deodata, chiar 20-1000. In cazul copiilor, apar mai ales la nivelul fetei.
- veruci filiforme - seamana cu cele observate in desenele animate pe fetele vrajitoarelor (pe nas sau barbie) si apar cel mai des la nivelul fetei.
Negii la copii- tratament

In general, nu se recomanda nicio interventie asupra lor, deoarece dispar de la sine intr-un interval de cateva luni (desi poate dura si 2-3 ani). Daca negii stanjenesc copilul sau se infecteaza prin atingere, este de preferat sa discutati cu medicul dermatolog despre metodele pe care le puteti utiliza. Interventiile de acest tip implica: crioterapia (eliminarea prin utilizarea azotului lichid), electrocauterizarea (arderea lor) sau terapia cu laser. De obicei, insa, se incearca mixturi specifice ce contin acid salicilic (chiar plasturi) sau acid lactic, eficiente conform studiilor in cazul a 7 din 10 copii. Acestea au rolul de a exfolia treptat straturile de piele infectata si se utilizeaza zilnic timp de cateva saptamani. Se poate resimti o senzatie de intepatura in decursul tratamentului care poate  sa nu fie tolerata de unii copii prea bine. Este important sa retineti faptul ca aceste solutii nu trebuie aplicate pe fata sau organele genitale ale copilului si sa fiti atenti cum le depozitati departe de cei mici, deoarece pot provoca arsuri daca intra in ochi sau in gura.

Desi poate parea neobisnuit, unele studii demonstreaza ca poate avea efect si utilizarea unei benzi de scotch. Aceasta se aplica peste neg timp de aproximativ 6 zile, apoi o indepartati si inmuiati negul, curatandu-l cu blandete cu ajutorul unei pile de unghii. Lasati apoi locul descoperit peste noapte, apoi reaplicati banda de scotch dimineata si lasati-o din nou timp de sase zile. Repetati procedura timp de maxim 2 luni sau pana cand negul dispare.
Solutiile naturale care s-au dovedit eficiente in acest sens sunt usturoiul, care, datorita proprietatilor antivirale, daca este frecat de neg un catel de usturoi in fiecare noapte (apoi acoperit locul cu un plasture pentru a-i permite sa actioneze in profunzime) poate grabi procesul de vindecare. De asemenea, sucul rezultat din frunzele de rostopasca sau tinctura de rostopasca, aplicat de doua-trei ori pe zi, va usca negul putin cate putin. Tratamentul trebuie realizat cel putin o saptamana, chiar si dupa ce negul a disparut. Uneori sunt prescrise si medicamente administrate oral pentru a trata virusul.
Doamna doctor Ana-Maria Dumitrescu medic dermatolog la Centrul Dr. Leventer ne precizeaza urmatoarele metode de tratament:
"Tratamentele pentru veruci se aleg in functie de numarul leziunilor, localizarea acestora, istoricul de tratamente daca este cazul si de asemenea de varsta copilului. Exista si tratamente locale cu creme sau solutii topice care stimuleaza sistemul imunitar pe zonele cu leziuni, pe care le alegem daca exista leziuni numeroase.
Pentru leziuni putine sau unice putem aplica laser, terapie cu azot lichid sau distrugere prin cauterizare individuala.
La nivelul fetei, recurgem de obicei la tratamente laser sau creme medicale."
Negii la copii- cand trebuie sa ne ingrijoram

Daca un neg este insotit de durere sau pare sa aiba o rata rapida de crestere, apelati la medicul dermatolog, deoarece poate fi vorba de o alta problema. De asemenea, daca observati o modificare a culorii sau o infectare a sa (inrosire sau febra inexplicabila) trebuie sa cereti sfatul medicului. Daca cel mic are negi la nivelul anusului sau pe organele genitale, poate fi vorba de veruci veneriene care sunt contactate din momentul nasterii, dar apar abia dupa cativa ani si pot conduce la cancer cervical sau penian la maturitate.
Cum putem preveni negii la copii?

In primul rand, in cazul in care copiii prezinta negi, este indicat sa fie acoperiti pentru a evita transmiterea acestora catre alti copii. Apoi, o igiena riguroasa este extrem de importanta si pentru a preveni alte infectii, nu doar negii.

Explicati-le copiilor ca nu trebuie sa se joace cu negii pentru a nu-i irita si a nu se raspandi si in alte locuri de pe corp si descurajati-i din rosul unghiilor deoarece sunt mai usor de contactat daca pielea este lezata. Incurajati-i sa poarte papuci sau sandale in dusuri si piscine publice, pentru a preveni riscul de aparitie la nivelul picioarelor. Vaccinul HPV care este utilizat in prezent previne aparitia verucilor veneriene si nu a celorlalte tipuri.
In ceea ce priveste complicatiile care pot aparea doamna doctor Ana-Maria Dumitrescu, medic dermatolog la Centrul Dr. Leventer ne mentioneaza:
„Principalul risc al verucilor netratate este extinderea lor sau cresterea numarului de leziuni pe aceeasi zona sau pe zone de contact. De asemenea, persoanele din anturajul copiilor pot dezvolta leziuni prin contact direct.
Cu cat leziunile sunt mai numeroase cu atat tratamentele vor fi de mai lunga durata si cu potential de recidiva mai crescut."

sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu