joi, 11 august 2016

S-a deschis sezonul de cumparaturi rechizite, hainute si alte articole pentru copii

Pentru parintii copiilor mici, luna septembrie inseamna un nou sezon de cumparaturi. Indiferent ca vorbim de hainute pentru scoala sau pentru anotimpul ce tocmai a inceput, ca vorbim de rechizite sau jucarii in genere, luna septembrie este fara indoiala, luna cumparaturilor pentru cei mici.

Cunoasteti scenariul: parinti stresati cautand noi ghiozdane, carti, pixuri, stilouri, gume de sters(radiere), hainute, trolere. Copii plictisiti de abia asteptand sa se termine chinul cumparaturilor sa ajunga acasa pentru a se juca ori din contra, dorind sa mai stea la cumparaturi inca mult timp deoarece acasa ii asteapta multe teme neterminate. Necontenitul calcul al finantelor disponibile, cautarea locurilor de parcare in centre comerciale super-aglomerate, liste interminabila cu cele necesare etc.

Pentru a micsora acest calvar, am hotarat ca anul acesta sa ne facem cumparaturile necesare, online.

Din acest puncte de vedere, magazinul noriel a fost exact ceea ce doream: aveau tot ce cautam, la preturi mai mult decat decente, oferte pentru toate bugetele, am mai comandat de la ei astfel incat nu imi pun problema livrarii ori a disponibilitatilor stocului si mai mult decat atat, aveau si oferte la majoritatea produselor.

Am cumparat de la ei, cam tot ce aveam nevoie in materie de rechizite, penare, articole de papetarie, ghiozdane, termos, lunch box, troler copii, carti copii, genti scoala. Si bineinteles ceva jucarii, de genul papusi, masinute si colectii de lego. Asta asa, ca bonus :))

Acestea sunt cateva dintre produsele ce tocmai ne-au fost livrate, dupa calculele noastre, am economisit cel putin un sfert din suma, in jur de 700 de lei:






marți, 9 august 2016

Cu alunitele la control!

Alunitele poarta denumirea medicala de nevi pigmentari si reprezinta tumori benigne ce pot sa apara oriunde pe piele, la orice varsta, chiar si la nastere.
Alunitele care exista pe piele inca de la nastere poarta denumirea medicala de nevi pigmentari congenitali, in timp ce alunitele care apar in timpul vietii poarta numele de nevi pigmentari dobanditi.
Mai exact, ce sunt acesti nevi pigmentari? Sunt aglomerari de melanina, adica pigmentul care da culoarea naturala a pielii si provoaca bronzarea. Melanina este distribuita uniform pe tot corpul, insa pielea poate genera aleatoriu o aglomerare de astfel de celule intr-un anumit loc, dand nastere unei hipermigmentatii.

Apeleaza neaparat la un medic dermatolog!

Orice pata pe pielea bebelusului trebuie sa constituie un semn de intrebare, chiar daca apare la nastere, in primele luni de viata sau in urmatorii ani. In astfel de cazuri, trebuie sa apelezi imediat la sfatul medicului.

Alunitele care apar dupa varsta de 1 an au doua cauze: expunerea prelungita la soare sau factorii genetici. In majoritatea cazurilor, alunitele cresc incet incet de la an la an, pentru ca dupa o anumita varsta sa regreseze. Concluzia? Alunitele micutului vor creste odata cu el!

Prima copilarie este perioada in care apar atat alunitele obisnuite, cat si alte tipuri de alunite, mai mult sau mai putin periculoase. Numai medicul de specialitate poate face diferenta intre o alunita inofensiva si una periculoasa.
Asa ca, imediat ce observi o anumita pigmentatie pe pielea micutului, mergi cu el la medicul pediatru dermatolog.

 
Cand incep alunitele sa devina o problema?

Problemele vin de la alunitele mari, congenitale, care risca sa devina melanom, adica tumoare maligna a pielii. Acest tip de alunite sunt mult mai periculoase decat cele dobandite.

In majoritatea cazurilor, daca este posibil, medicul va alege indepartarea lor pe cale chirurgicala. Atunci cand nu este posibila o astfel de varianta, pacientul trebuie sa faca controale regulate.

Chiar si asa, alunitele obisnuite trebuie si ele supravegheate. Pielea oricarei persoane, dar mai ales pielea sensibila a copilului, nu trebuie expusa indelung la razele ultraviolete sau supusa unor actiuni care ar putea duce la ruperea sau taierea acestor pigmentatii.

Inspectati periodic alunitele copilului, pentru a observa orice modificare de aspect: culoare, textura sau marime.

Cum arata o alunita normala si cum arata una periculoasa?
Nu excesul de alunite trebuie sa te alarmeze, ci aspectul lor! Un semn important ca ceva nu este in regula, apare atunci cand alunita si zona din jurul ei provoaca mancarimi.

  O alunita normala are culoarea cafenie spre maro, cu un diametru care nu depaseste 6mm. Alunitele normale trebuie indepartate doar atunci cand se afla intr-un loc unde hainele sunt stranse.
Cum iti dai seama ca o alunita se malignizeaza? Atunci cand creste rapid, pe marginile ei apar prelungiri, se inchide la culoare, este inflamata, provoaca mancarimi si durere.

Numarul total al alunitelor nu este un semn de ingrijorare, insa, daca intr-un interval scurt de timp apar mai multe alunite, chiar aproape una de cealalta, atunci se poate ca ceva sa nu fie in regula!

Sfaturi pentru parinti!

Este indicat sa nu expuneti micutul la soare pana la varsta de 3 ani, deoarece arsura pielii, chiar si la nivel superficial, poate provoca cancer de piele la maturitate! Pana la varsta de 3 ani copiii trebuie dusi la mare sau tinuti pe malul marii seara, pentru a beneficia de aerosoli.

Educati-va copilul de mic, spunandu-i ca nu trebuie sa isi rupa sau sa isi scarpine alunitele, facandu-l sa inteleaga atat cat poate, pericolul ce il paste!

sursa

Alunitele la copii

Alunitele sunt aparitii normale si de cele mai multe ori inofensive pe corpul copiilor. Acestea apar de-a lungul anilor pana la finalul adolescentei. Ele cresc in dimensiuni odata cu varsta micutului.

Daca observi ca unele dintre ele isi schimba marimea, forma sau culoarea sau ca apar unele noi, cu aspect dubios, este bine sa consulti un dermatolog. Astfel de modificari ar putea fi semn de melanoma - cancer de piele.


Cancerul de piele care se declanseaza de la o alunita se numeste melanoma. Acest tip de cancer este destul de rar la copii. Insa este bine sa cunosti diferentele dintre tipurile de alunite existente pentru a preveni astfel de probleme.


Alunite normale, necanceroase sau benigne


Alunitele sanatoase sau tipice sunt mai mici de 6.5 mm. Ele au de obicei culoarea roz, maro inchis sau sunt de culoarea pielii. Majoritatea sunt in forma de cerc sau oval si sunt intodeauna simetrice. Alunitele normale mai sunt denumite si semne de frumusete. Majoritatea celor care isi fac aparitia pe pielea copiilor sunt inofensive.


Alunite atipice sau anormale (nevi displastici)

Nevii displastici sunt acele alunite care arata diferit de cele clasate in categoria alunite normale. Caracteristicile de baza ale acestui tip de alunite sunt asimetria si bordurile neregulate. Si culoarea este diferita, ba chiar pot aparea mai multe culori in aceeasi alunita. iar diametrul lor depaseste 6 mm.


Chiar daca sunt considerate atipice, nu inseamna ca sunt un semn de cancer de piele. Insa trebuie monitorizate cu mare atentie la medic de-a lungul anilor, pentru a se sesiza orice schimbare care poate aparea Numai asa se prevne transformarea lor in alunite maligne, canceroase.


Cand trebuie sa iti faci griji si sa mergi cu cel mic la doctor?


Chiar daca sunt canceroase sau nu, trebuie sa stii ca orice modificare care apare la alunitele deja existente pe pielea micutilor solicita control medical. Asadar, daca observi ca anumite alunite indeplinesc urmatoarele caracteristici, este important sa mergi cu el la dermatolog:


diametrul depaseste 5-6 mm;
au o forma asimetrica;
au margini anormale, neregulate;
si-au schimbat culoarea;
partea proeminenta a alunitelor si-a schimbat aspectul;
alunitele sangereaza ori sunt purulente.


plaja_cancer_de_pieleDaca mai multe alunite sufera astfel de transformari, exista riscul producerii melanomei. Trebuie sa stii ca si alunitele care arata normal pot fi periculoase, de aceea controlul medical periodic etse atat de important.


Specialistii au identificat o legatura intre numarul de alunite de pe corp si riscul de melanom. Cu cat copilul prezinta mai multe alunite de-a lungul anilor, cu atat exista mai multe sanse de cancer de piele.


Toate aceste probleme pot fi evitate daca ai grija sa aplici cateva masuri preventive simple. Expunerea la soare este unul dintre principalii vinovati ai aparitiei melanomului. De aceea, este important sa ai grija ca pielea micutului sa fie corect protejata la fiecare expunere la soare. De asemenea, controalele medicale periodice la dermatolog reprezinta o metoda profilactica eficienta impotriva cancerului de piele.


In ceea ce priveste indepartarea alunitelor care reprezinta un factor de risc crescut, numai medicul poate prescrie asa ceva. Nu incerca sa indepartezi alunitele copilului prin metode naturiste, care se pot dovedi periculoase pentru sanatatea lui.

sursa