Alunitele copiilor nu sunt in general un motiv de ingrijorare. Este normal sa le apara noi alunite in timpul copilariei si in adolescenta. Cele mai multe alunite cresc pe masura ce copilul creste, iar unele alunite devin mai inchise la culoare, iar altele se vor deschide la culoare. Aceste schimbari sunt de asteptat in cazul copiilor si sunt rareori un semn de melanom – un timp de cancer al pielii care poate incepe intr-o alunita.
Desi melanomul este rar in cazul copiilor mici, este necesar sa stii care sunt diferitele tipuri de alunite. Cele mai multe alunite sunt inofensive, dar sunt cateva tipuri care trebuie investigate de catre dermatolog pentru a te asigura ca sunt in regula.
Alunita obisnuita.
Mai este numita si semn de frumusete si este inofensiva. Cele mai multe alunite care se dezvolta pe pielea copiilor sunt alunite obisnuite.
Cele mai multe alunite apar in timpul copilariei si in adolescenta. Acestea apar pe pielea expusa la soare si incep ca un semn plat, rotund, cu o culoare uniforma. Pe masura ce copilul creste, aceste alunite benigne cresc simetric (la fel in amandoua partile). O alunita benigna se poate inalta deasupra pielii si se poate deschide la culoare in timp. In timpul pubertatii insa alunitele incep sa se inchida la culoare. Indiferent daca o alunita se deschide sau se inchide, culoarea ramane uniforma. La momentul in care copilul ajunge adult, exista 12 la 20 de alunite obisnuite pe pielea lui. Foarte putine alunite normale incep sa se dezvolte dupa 30 de ani.
Ce recomanda dermatologii: Alunitele obisnuite aparute la copii si adolescenti sunt de obicei inofensive. Daca o alunita arata altfel decat celalalte, da mancarimi sau sangereaza, trebuie examinata de un dermatolog.
Alunita congenitala
Cand un copil se naste cu o alunita, dermatologii se refera la alunita ca un nevus congenital. Alunitele congenitale sunt cosiderate semn de nastere. Aproximativ 1% din nou nascuti au o alunita congenitala.
Aceste alunite pot lua forme diverse. Unele arata ca alunitele obisnuite, altele sunt pete albastre gri care pot semana cu o vanataie. Acestea din urma sunt numite pete mongoloide si mai intalnite in cazul asiaticilor, nativilor americani sau in cazul celor cu pielea neagra sau inchisa la culoare. Petele mongoloide se atenueaza de obicei in copilarie.
Cele mai multe alunite congenitale sunt inofensive. Cu toate acestea, un nev congenital mare sau gigant prezinta un risc crescut de melanom. Ce defineste o alunita congenitala ca fiind gigant este diametrul sau. Cand diametrul este mai mare de 20 cm, este considerata gigant. Unele estimari indica faptul ca avea un nev congenital mare sau gigant creste riscul de a dezvolta melanom cu 4,5% pana la 10%. Alte studii au concluzionat ca acest risc poate fi chiar mai mare.
Ce recomanda dermatologii: Daca un copil are un nev congenital gigant, alunita trebuie sa fie examinata de un dermatolog. Riscul de a dezvolta melanom este mai mare in primii 10 ani de viata si deosebit de mare in primii 5 ani.
Credit imagine
Mol displazic
O alunita este clasificata ca displazica, atunci cand nu arata ca o alunita obisnuita. Alunitele comune sunt simetrice, au o culoare uniforma si tind sa fie mai mici in diametru decat un creion.
Alunitele displazice, cunoscute sub numele de alunite atipice, nu au aceste caracteristici. In schimb, un mol displazic are una sau mai multe dintre aceste trasaturi: asimetric (daca este pliata in doua, partile laterale nu se vor potrivi), are margini neregulate, au mai mult de o culoare si un diametru care depaseste 6 milimetri (aproximativ diametrul unei gume de creion).
Ce recomanda dermatologii: Daca copilul are alunite displazice, trebuie sa mearga regulat la control dupa pubertate.
Credit imagine: skincancer.org
Nev spitz
Aceasta alunita seamana atat de mult cu melanomul incat nu este posibil ca un dermatolog sa se uite la un nev spitz si sa spuna daca este sau nu este un melanom. Un nev spitz are de multe ori este o culoare roz, si este ridicat, ca o leziune in forma de cupola. De asemenea, el poate sa contina culori variabile, cum ar fi rosu, negru, si maro. Alunitele pot sangera.
Cele mai multe alunite spitz apar pe piele in timpul primilor 20 de ani de viata, insa pot aparea si la varsta adulta.
Ce recomanda dermatologii: Cand o leziune seamana cu un nev spitz, ar trebui sa fie examinata de un dermatolog - indiferent de varsta persoanei.
Alti factori de risc
In cazul in care pe pielea copilului se dezvolta numeroase alunite sau o alunita este mai mare de 6 milimetri, aceasta creste riscul de a dezvolta melanom. Chiar daca alunitele sunt inofensive, exista inca un risc ridicat. Mai multe studii au gasit o relatie intre numarul de alunite si un risc crescut de a dezvolta melanom.
Alti factori de risc care pot creste in mod semnificativ riscul de a dezvolta melanom includ un istoric familial de melanom, sistem imunitar slab si tendinta de face arsuri solare. Unele afectiuni medicale, cum ar fi xeroderma pigmentosum (o boala genetica rara) si alunite familiale atipice si sindromul de melanom (FAMM) cresc de asemenea riscul. FAMM apare atunci cand o persoana are una sau mai multe rude apropiate cu melanom, o multime de alunite (50 sau mai multe), unele alunite displazice, si alunite care prezinta anumite caracteristici, atunci cand sunt privite sub un microscop.
sursa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu