miercuri, 23 martie 2016

Inotul in piscina si in apa marii: riscuri si metode de siguranta pentru copil

Vacanta este in toi, caldura cat cuprinde, copiii sunt dornici de distractie. Cel mai bun loc unde se pot distra, se pot relaxa si se pot bucura de zilele fierbinti este, fie la piscina, fie la mare. Insa, in timp ce ei se simt bine la soare, in apa, inotand toata ziua, este foarte posibil ca voi, parintii, sa aveti cateva temeri cu privire la inot, la substantele si toxinele din apa.

Ce trebuie sa stii este faptul ca cele mai multe infectii si accidente pot fi prevenite daca esti precauta si daca stii cum trebuie sa le previi.
In cele ce urmeaza, iti vom prezenta care sunt cele mai mai des intalnite riscuri la care se expun cei mici, atunci cand inoata in piscina sau in apa marii, dar si care sunt cele mai bune sfaturi si metode de protectie.

Inotul copiilor in piscina

Aproape in fiecare oras exista un strand, o piscina, un loc unde atat voi, cat si cei mici, va puteti balaci in voie.

Dar care sunt principalele riscuri la care este expus copilul?

Parazitii

Piscina nu este un loc exclusivist, unde sa aiba acces doar copilul tau, aici inotand si distrandu-se in voie sute de copii si alti adulti. Principala problema ce il poate afecta pe cel mic daca inghite apa bogata in paraziti este diareea, uneori destul de severa. Si pentru ca totul ar trebui sa inceapa de la educatie, invata-l pe copilul tau sa se spele de fiecare data inainte de a intra in apa, iar in momentul in care are nevoie la toaleta, sa iasa pentru a merge la baie, nicidecum sa faca pipi in apa. La randul lui, el ii va invata si pe copiii de aceeasi varsta cu el si poate ca in acest fel cantitatea de paraziti din apa piscinelor se va reduce semnificativ. Intre timp, invata-l sa inoate cu gura inchisa si sa incerce, pe cat posibil, sa stea cu capul la suprafata in timp ce inoata.

copil care inoata in piscina
Excesul de clor

Oricine stie ca germenii si parazitii din piscina sunt eliminati cu ajutorul clorului, insa si acesta reprezinta o substanta toxica ce implica riscuri proprii. Astfel, clorul in combinatie cu transpiratia si urina din piscine formeaza asa numita cloramina responsabila cu usturimea ochilor, inrosirea acestora, iritatia nazala, determinand chiar si probleme de respiratie.

Unele studii arata ca expunerea intensa la piscinele tratate cu clor mareste riscul de astm la copii. Desi cel mai mare pericol provine de la piscinele acoperite cu ventilatie proasta, si piscinele in aer liber pot provoca probleme.

Aparitia infectiilor

Cea mai des intalnita infectie provocata de apa din piscina este cea a canalului auditiv, infectie ce apare, de regula, atunci cand cei mici stau foarte mult timp in apa. Bacteriile din apa ataca pielea subtire a canalului auditiv, determinand aparitia infectiei, cu simptome precum durere, mancarime si chiar o umflatura pe canalul urechii. Din fericire, acest tip de infectie se trateaza foarte usor cu picaturi de urechi.

De asemenea, exista si metode eficiente de a preveni o astfel de infectie, mai exact poti folosi dopurile de urechi.

Ce poti face pentru a-l feri pe cel mic de pericolele din piscina?

1. Intreaba, mai intai, medicul de familie daca cel mic poate fi expus la soare si clorul din apa.

2. Intreaba personalul care se ocupa de mentinerea piscinei functionala, cum este curatata si ventilata.

3. Inainte de a intra propriu-zis in apa, atinge-o pentru a vedea daca este lipicioasa, caz in care inseamna ca nu este foarte curata.
4. O alta modalitate de a-ti da seama daca piscina este curatata corespunzator este sa verifici daca se vede fundul acesteia. Daca apa este tulbure, atunci piscina nu este bine intretinuta.

5. Daca apa are un miros puternic de clor inseamna ca piscina nu este ventilata corespunzator.

6. Nu il lasa pe cel mic sa inoate la adancime foarte mare, avertizeaza-l sa nu inghita apa.

 familie la piscina
7. Inainte de a intra in piscina, invata-l pe copil sa faca dus, ideal fiind sa faca si la iesirea din apa.

8. Nu il lasa sa intre in apa fara casca de silicon in cap pentru a evita contactul cu parul.

9. Este foarte bine sa foloseasca ochelari de protectie atunci cand intra in apa.

10. Nu te duce cu el la piscina daca este bolnav.

11. Incearca sa te duci cel mult o data la doua saptamani cu cel mic la piscina.

Inotul copiilor in apa Marii Negre
Si pentru ca toata lumea stie faptul ca Marea Neagra nu mai este la fel curata ca alta data, problemele de sanatate sunt asociate deseori cu inotul in apa marii al carui grad de poluare cu streptococi si enterococi din materiile fecale este din ce in ce mai crescut, calitatea microbiologica a apei fiind intr-o continua scadere.

Care sunt principalele riscuri la care este expus copilul?

Caldura excesiva din aer determina si o crestere peste limita normala a temperaturii apei, ducand la o dezvoltare a bacteriilor si a microbilor, precum si a plantelor marine.

De cele mai multe ori, copiii care inoata nesupravegheati in apa marii risca sa se "pricopseasca" cu diferite boli ale tractului respirator superior, gastrointestinal, precum si boli de piele si, cel mai des intalnite, afectiunile de ochi, dintre care conjunctivita este cea mai periculoasa in sezonul estival. Dermatitele si diversele eruptii cutanate sunt si ele foarte des intalnite din cauza prezentei in exces a reziduurilor in apa marii.

copii la mare
O alta problema foarte grava ce poate aparea este chiar inecul. Valurile si curentii mari pot fi, uneori, foarte puternici si chiar daca ai incredere in copilul tau ca stie sa inoate foarte bine, nu il lasa niciodata singur in apa, fii permanent cu ochii pe el pentru a evita o astfel de tragedie.

Ce poti face pentru a-l feri pe cel mic de pericolele din apa marii?

- Explica-i de fiecare data inainte sa intre in apa ca trebuie sa evite contactul direct al ochilor cu apa murdara, mai ales daca aceasta este plina de alge, exact ca in acest an, mai ales in statiunile din nordul litoralului.

- Ai mereu la indemana pe plaja o sticla cu apa plata, un prosop curat si chiar un mic sapunel cu Ph neutru si spala-l pe cel mic pe fata ori de cate ori iese din apa.

 - Nu il lasa niciodata sa inoate imediat dupa o ploaie abundenta deoarece aceasta favorizeaza scurgerea apelor reziduale in apele marii.

- Daca vezi gunoaie in apa sau daca apa are un miros urat, nu il lasa pe cel mic sa intre in ea.

- Ai grija sa intre in apa numai cu casca in cap si cu ochelarii de protectie. Recomandat este sa foloseasca si dopuri de urechi de protectie.

Chiar daca riscurile inotului sunt destul de numeroase, acest lucru nu inseamna ca nu este unul dintre sporturile cele mai sanatoase, ce ajuta la dezvoltarea armonioasa a celui mic. De aceea, daca respecti toate metodele prin care il poti feri pe cel mic de pericole, atunci inotul devine o adevarata placere.

sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu