Vacanta este in toi, caldura cat cuprinde, copiii sunt dornici de distractie. Cel mai bun loc unde se pot distra, se pot relaxa si se pot bucura de zilele fierbinti este, fie la piscina, fie la mare. Insa, in timp ce ei se simt bine la soare, in apa, inotand toata ziua, este foarte posibil ca voi, parintii, sa aveti cateva temeri cu privire la inot, la substantele si toxinele din apa.
Ce trebuie sa stii este faptul ca cele mai multe infectii si accidente pot fi prevenite daca esti precauta si daca stii cum trebuie sa le previi.
In cele ce urmeaza, iti vom prezenta care sunt cele mai mai des intalnite riscuri la care se expun cei mici, atunci cand inoata in piscina sau in apa marii, dar si care sunt cele mai bune sfaturi si metode de protectie.
Inotul copiilor in piscina
Aproape in fiecare oras exista un strand, o piscina, un loc unde atat voi, cat si cei mici, va puteti balaci in voie.
Dar care sunt principalele riscuri la care este expus copilul?
Parazitii
Piscina nu este un loc exclusivist, unde sa aiba acces doar copilul tau, aici inotand si distrandu-se in voie sute de copii si alti adulti. Principala problema ce il poate afecta pe cel mic daca inghite apa bogata in paraziti este diareea, uneori destul de severa. Si pentru ca totul ar trebui sa inceapa de la educatie, invata-l pe copilul tau sa se spele de fiecare data inainte de a intra in apa, iar in momentul in care are nevoie la toaleta, sa iasa pentru a merge la baie, nicidecum sa faca pipi in apa. La randul lui, el ii va invata si pe copiii de aceeasi varsta cu el si poate ca in acest fel cantitatea de paraziti din apa piscinelor se va reduce semnificativ. Intre timp, invata-l sa inoate cu gura inchisa si sa incerce, pe cat posibil, sa stea cu capul la suprafata in timp ce inoata.
copil care inoata in piscina
Excesul de clor
Oricine stie ca germenii si parazitii din piscina sunt eliminati cu ajutorul clorului, insa si acesta reprezinta o substanta toxica ce implica riscuri proprii. Astfel, clorul in combinatie cu transpiratia si urina din piscine formeaza asa numita cloramina responsabila cu usturimea ochilor, inrosirea acestora, iritatia nazala, determinand chiar si probleme de respiratie.
Unele studii arata ca expunerea intensa la piscinele tratate cu clor mareste riscul de astm la copii. Desi cel mai mare pericol provine de la piscinele acoperite cu ventilatie proasta, si piscinele in aer liber pot provoca probleme.
Aparitia infectiilor
Cea mai des intalnita infectie provocata de apa din piscina este cea a canalului auditiv, infectie ce apare, de regula, atunci cand cei mici stau foarte mult timp in apa. Bacteriile din apa ataca pielea subtire a canalului auditiv, determinand aparitia infectiei, cu simptome precum durere, mancarime si chiar o umflatura pe canalul urechii. Din fericire, acest tip de infectie se trateaza foarte usor cu picaturi de urechi.
De asemenea, exista si metode eficiente de a preveni o astfel de infectie, mai exact poti folosi dopurile de urechi.
Ce poti face pentru a-l feri pe cel mic de pericolele din piscina?
1. Intreaba, mai intai, medicul de familie daca cel mic poate fi expus la soare si clorul din apa.
2. Intreaba personalul care se ocupa de mentinerea piscinei functionala, cum este curatata si ventilata.
3. Inainte de a intra propriu-zis in apa, atinge-o pentru a vedea daca este lipicioasa, caz in care inseamna ca nu este foarte curata.
4. O alta modalitate de a-ti da seama daca piscina este curatata corespunzator este sa verifici daca se vede fundul acesteia. Daca apa este tulbure, atunci piscina nu este bine intretinuta.
5. Daca apa are un miros puternic de clor inseamna ca piscina nu este ventilata corespunzator.
6. Nu il lasa pe cel mic sa inoate la adancime foarte mare, avertizeaza-l sa nu inghita apa.
familie la piscina
7. Inainte de a intra in piscina, invata-l pe copil sa faca dus, ideal fiind sa faca si la iesirea din apa.
8. Nu il lasa sa intre in apa fara casca de silicon in cap pentru a evita contactul cu parul.
9. Este foarte bine sa foloseasca ochelari de protectie atunci cand intra in apa.
10. Nu te duce cu el la piscina daca este bolnav.
11. Incearca sa te duci cel mult o data la doua saptamani cu cel mic la piscina.
Inotul copiilor in apa Marii Negre
Si pentru ca toata lumea stie faptul ca Marea Neagra nu mai este la fel curata ca alta data, problemele de sanatate sunt asociate deseori cu inotul in apa marii al carui grad de poluare cu streptococi si enterococi din materiile fecale este din ce in ce mai crescut, calitatea microbiologica a apei fiind intr-o continua scadere.
Care sunt principalele riscuri la care este expus copilul?
Caldura excesiva din aer determina si o crestere peste limita normala a temperaturii apei, ducand la o dezvoltare a bacteriilor si a microbilor, precum si a plantelor marine.
De cele mai multe ori, copiii care inoata nesupravegheati in apa marii risca sa se "pricopseasca" cu diferite boli ale tractului respirator superior, gastrointestinal, precum si boli de piele si, cel mai des intalnite, afectiunile de ochi, dintre care conjunctivita este cea mai periculoasa in sezonul estival. Dermatitele si diversele eruptii cutanate sunt si ele foarte des intalnite din cauza prezentei in exces a reziduurilor in apa marii.
copii la mare
O alta problema foarte grava ce poate aparea este chiar inecul. Valurile si curentii mari pot fi, uneori, foarte puternici si chiar daca ai incredere in copilul tau ca stie sa inoate foarte bine, nu il lasa niciodata singur in apa, fii permanent cu ochii pe el pentru a evita o astfel de tragedie.
Ce poti face pentru a-l feri pe cel mic de pericolele din apa marii?
- Explica-i de fiecare data inainte sa intre in apa ca trebuie sa evite contactul direct al ochilor cu apa murdara, mai ales daca aceasta este plina de alge, exact ca in acest an, mai ales in statiunile din nordul litoralului.
- Ai mereu la indemana pe plaja o sticla cu apa plata, un prosop curat si chiar un mic sapunel cu Ph neutru si spala-l pe cel mic pe fata ori de cate ori iese din apa.
- Nu il lasa niciodata sa inoate imediat dupa o ploaie abundenta deoarece aceasta favorizeaza scurgerea apelor reziduale in apele marii.
- Daca vezi gunoaie in apa sau daca apa are un miros urat, nu il lasa pe cel mic sa intre in ea.
- Ai grija sa intre in apa numai cu casca in cap si cu ochelarii de protectie. Recomandat este sa foloseasca si dopuri de urechi de protectie.
Chiar daca riscurile inotului sunt destul de numeroase, acest lucru nu inseamna ca nu este unul dintre sporturile cele mai sanatoase, ce ajuta la dezvoltarea armonioasa a celui mic. De aceea, daca respecti toate metodele prin care il poti feri pe cel mic de pericole, atunci inotul devine o adevarata placere.
sursa
miercuri, 23 martie 2016
miercuri, 9 martie 2016
Medicamente recomandate pentru raceala la copii
Medicamentele pentru raceala sunt in general cunoscute de parinti, insa nu intotdeauna intrebuintate corespunzator. Sa aflam impreuna care sunt cel mai des folosite medicamente pentru raceala si cum anume trebuiMedicamente raceala - siropuri cu paracetamol si ibuprofen
Raceala reprezinta termenul utilizat frecvent pentru a desemna rino-faringite rinite si faringite, rino-adenoidite si adenoidite, traheo-bronsite, traheite si bronsite, laringite, bronsiolite si amigdalite. Desi tabloul clinic nu este identic in cazul acestora, parintii opteaza adeseori pentru auto-medicatie si, in special, pentru siropuri pe baza de paracetamol sau ibuprofen, cum sunt Panadol, Calpol si Efferalgan si, respectiv Ibalgin sau Nurofen. Fiecare din acestea contine substantele mentionate, difera insa denumirea comerciala (si producatorul) si, evident, pretul. Din pacate unul singur este disponibil grtuit pe baza de reteta compensate si anume Ibalgin.
Dozajul este realizat in functie de varsta si de greutate si poate varia de la un producator la altul, iar pentru o administrare facila siropurile dispun de seringi dozatoare sau lingurite gradate. Iata in cazul Panadolului cantitatea recomandata de producator in functie de criteriile mentionate.
Mod de dozare la copii:
Greutate Varsta Doza (ml)
6-8 kg 3-6 luni 4,0
8-10 kg 6-12 luni 5,0 10-13 kg 1-2 ani 7,0panadol
13-15 kg 2-3 ani 9,0
15-21 kg 3-6 ani 10,0
21-29 kg 6-9 ani 14,0
29-42 kg 9-12 ani 20,0
Trebuie retinut faptul ca nu este recomandata administrarea acestuia la copiii care sufera de o afectiune severa hepatica sau renala si nu trebuie asociat cu alte medicamente care contin paracetamol (pentru a se evita supradozajul). De asemenea, durata de administrare recomandata este de 3 zile si se specifica faptul ca pentru copii mici in special (dar si pentru cei mari) este necesar acordul medicului.
Pentru Nurofen, un alt sirop des intrebuintat pentru copii, este prevazut urmatorul mod de administrare:
De la 3-12 luni: cate 2,5 ml suspensie orala, de 3 ori pe zi.
De la 1-3 ani: cate 5 ml suspensie orala, de 3 ori pe zi.
De la 4-6 ani: cate 7,5 ml (5 ml+2,5 ml) suspensie orala, de 3 ori pe zi.
De la 7-9 ani: cate 10 ml (5 ml+5 ml) suspensie orala, de 3 ori pe zi.
De la 10-12 ani: cate 15 ml (5 ml+5 ml+5 ml) suspensie orala, de 3 ori pe zi.
Trebuie sa retinem faptul ca nici acesta nu trebuie administrat sugarilor si copiilor care sufera de ulcer sau de alte afectiuni ale stomacului, ficatului, rinichilor sau boala cardiaca severa, celor care sufera de o inrautatire a astmului datorata acidului acetilsalicilic sau altor medicamente similare, sau celor cu hipersensibilitate la oricare dintre excipientii produsului sau sufera de boli de coagulare a sangelui.
Nurofenul in plus fata de Paracetamol are si un puternic efect anti-inflamator, medicii indicandu-l in general doar in cazul in care Panadolul nu isi dovedeste eficienta.
Influcid este un medicament homeopat care poate completa eficient tratamentele clasice.
"Un total de 86 de copii cu ARVI (infectii virale respiratorii acute), cu varsta cuprinsa intre 3-6 ani, au fost studiati in care tratamentul de baza (simptomatice: ibuprofen, paracetamol etc.) a fost suplimentat cu Influcid (½ 1 comprimat la fiecare 2 ore, de 8 ori pe zi), din prima zi de admitere. Pentru urmatoarele zile, tratamentul a fost continuat la ½ 1 comprimat de 3 ori pe zi), pe fondul dinamicii pozitive marcate in simptomatologia clinica. Cursurile au durat 7 zile. Grupul de referinta a constat din 36 de copii (26 cu stare moderata si 10 cu infectii severe) care au primit abordarile traditionale la tratamentul ARVI (antipiretice, antihistaminice, bronho - si mucolitice, agenti simptomatici). Valorile de la copii sanatosi au fost luate ca de obicei. Eficacitatea clinica a Influcid a influcidfost evaluata in timpul bolii pe perioade de 7 -10 zile la clinica folosind diagrama pacientului, inclusiv principalele simptome ale ARVI si care sa permita actiunile remediu pentru a fi identificate si orice efecte secundare posibile pentru a fi inregistrate. Evaluarea clinica a fost suplimentata cu investigatiile de laborator: analize totale sange.
Evaluarea clinica a ARVI in copii din grupul de studiu a aratat schimbari pozitive marcate de simptome, cu efecte stabile si un curs lin de boala, nu au existat complicatii ale cursului de boala. Dupa tratament timp de doua zile, numarul pacientilor cu febra ridicata a scazut la 16 (32 %), comparativ cu 24 (66,7 %) (p < 0,01) in grupul de referinta. Sindromul cataral in grupul de studiu a regresat la 2 -3 zile de tratament si a disparut la majoritatea pacientilor de 4-5 zile, aceste perioade au fost de 2-3 zile mai mare in grupul de referinta (3,4 ± 0,8 vs 5,5 ± 0.6 zile, p< 0.05).
Influcid a avut un efect hipotermic marcat, cu normalizarea temperaturii corpului la 2.3 ± 0.3 zile in grupul de studiu, comparativ cu 3,8 ± 1,2 zile in grupul de referinta (p < 0.05 ). Copiii carora li s-a dat Influcid au indicat, de asemenea, reduceri de agitatie psihomotorie si in mod semnificativ mai devreme (p < 0.05 ), imbunatatiri in bunastare si pofta de mancare. Intreruperea rapida (de la 1 1.5 zile) de intoxicatie si sindroame catarale a avut loc in 14 copii din grupul de studiu, de exemplu acele cazuri in care tratamentul Influcid a fost inceput la primele semne de stare generala de rau. Scaderea severitatii tuturor simptomelor clinice de la pacienti ARVI carora li s-a dat Influcid s-a produs la o medie de 2,5 ± 0,3 zile de la inceperea tratamentului, comparativ cu 3,7 ± 0,2 zile (de p < 0,05) in grupul de referinta. Niciun pacient nu prezinta efecte secundare cu experienta din Influcid; nici nu au fost observate in grupul de referinta dat de tratament traditional. Astfel, observatia clinica a copiilor bolnavi a demonstrat eficacitatea ridicat de Influcid in gripa si alte ARVI.
Studiul de fata a demonstrat ca Influcid are eficacitate mare in gripa si alte ARVI (infectii virale respiratorii acute) la copii. Efectul clinic a fost caracterizat prin reduceri semnificative in severitatea de intoxicatie si sindromul cataral si scaderi semnificative in durata tratamentului. Copiii au tolerat remediul extrem de bine si a avut caracteristici organoleptice bune. Remediul nu a produs efecte secundare.
Medicamente raceala - pentru nas
In cazul bebelusilor, pentru nasul infundat sau care curge, toaleta constanta cu ajutorul pompei nazale sau a batistei bebelusului asociata cu apa de mare si/sau ser fiziologic pentru o curatare optima este adeseori suficienta si, de altfel, spray-urile sau picaturile nu sunt destinate acestei categorii de varsta.
Tratamentul recomandat de doamna doctor Sorina Dindere, medic primar ORL - Spitalul Medicover www.medicover.ro: "Recomand o toaleta riguroasa si zilnica a foselor nazale,fie cu ser fiziologic caldut sau spray cu apa de mare si aspiratii nazale sau suflatul nasului-in functie de varsta copilului. Dupa curatarea nasului se pot folosi picaturi nazale dezinfectante sau dezobstruante - Colargol, Vibrocil, Biorinil, alteori chiar picaturi nazale cu antibiotic - Uniflox, Ciplox, Betabioptal,etc.
La aceste masuri se pot adauga administrarea unor siropuri de tuse pe baza de plante sau homopate, vitamina C, Nurofen, Panadol, aerosoli.
Pentru nasul infundat, doamna doctor Maria Calota, Medic Specialist Pediatrie, Centrul Medical Sphera: "In vibrocilsituatia mult mai comuna a infectiilor virale de cai aeriene superioare (suparatorul "guturai") tratamentul este, de regula, stabilit de medicul de familie sau de medicul pediatru si consta din masuri de sustinere si de igiena locala. Majoritatea acestor episoade (adica formele usoare si moderate de boala) se pot trata la domiciliu. Sugarii cu febra peste 39 grade Celsius sau evolutie prelungita a afectiunii necesita, de regula, internare. Antibioticele nu sunt indicate de rutina in aceste afectiuni pentru ca ele nu sunt eficiente in eradicarea infectiilor virale. Se recomanda aport suplimentar de lichide pentru a asigura fluiditatea secretiilor, indepartarea secretiilor nazale in exces folosind un spray cu apa de mare sau ser fiziologic si aspirarea secretiilor nazale persistente cu pompa nazala sau cu aspiratorul nazal. Tratamentul antiinflamator cu solutii orale de paracetamol sau ibuprofen este recomandat mai ales in infectiile in care obstructia nazala este insotita de febra. Altfel, in general tratamentul local ce urmareste mentinerea nasului desfundat este suficient."
In cazul copiilor mai mari (peste 2 ani), pot fi folosite in plus fata de decongestionantele obisnuite Vibrocil, Olynth, Colargol, chiar spray-uri de tip corticosteroid cum sunt Nasonex sau Bixtonim (pentru copii peste 6 ani). Trebuie sa retineti ca majoritatea medicamentele destinate cavitatii nazale, fie ca este vorba de picaturi sau de spray, dispun de un termen mult mai scurt de valabilitate decat restul medicamentelor (in general o luna) dupa deschidere.
Domnul doctor Sorin Filipescu - Medic Pediatru al Centrului Medical Bio Medica recomanda urmatorul tratament:
"• substante vasomotorii active, vasoconstrictoare (ser efedrinat 0,5-1%, Olynth, Vibrocil pe durata scurta de 3-5 zile, ser fiziologic cald, instilatii repetate, colir nazal cu antibiotice - in cure scurte
• antibiotice pe cale generala (per os, im) daca avem dovada unei infectii bacteriene locale sau generale cu prinderea nasofaringelui, cure de 5-7-10 zile.
- tratament balneo-fizio-terapeutic - cure de aer marin, cure de salina - la cei care au obstructii nazale cu componenta asmatica tip infecto-alergic;
- cresterea imunitatii generale si locale (nazofaringian-laringian) cu diferite imunostimulatoare."
Medicamente raceala - pentru gat
Pentru durerile de gat, aveti la dispozitie mai multe variante, fie comprimate cu efect antiseptic cum sunt Tantum Verde, Faringosept sau Decasept comprimate de supt pentru copii mai mari (in general peste 6 ani, altfel existand pericolul de sufocare) sau spray-uri care pot fi aplicate local pentru copii mai mici, cum sunt Tantum Verde sau Bioparox, care dispun de un aplicator special, dispunand si de o concentratie corespunzatoare a substantelor active, mai mica.
Tantum verde spray 0,15% este indicat drept tratament antiinflamator si analgezic al afectiunilor inflamatorii ale mucoasei oro-faringiene (stomatite, faringite) si ale gingiilor. Dozele de administrare sunt:
Copii(6-12 ani): 4 doze de 2-6 ori/zi
Copii sub 6 ani: o doza pentru fiecare 4 kg de greutate corporala , pana la doza maxima recomandata , echivalenta cu 4 doze de 2-6 ori pe zi.
Bioparox ajuta in tratamentul local al inflamatiilor si infectiilor limitate ale mucoasei orofaringelui sai ale cailor aeriene; inspiratii pe nas; rinite, rinofaringite; inspiratii pe gura: amigdalite, faringite, urmarile amigdalitectomiei, laringite, traheite, bronsite si se administreaza la copii: 4 pufuri oral si/sau in fiecare nara la intervale de 6 h. Contraindicatii sale presupun sensibilizarea prealabila la produs; copil mai mic de 30 de luni (risc de laringospasm).
Decasept este un medicament care contribuie in profilaxia si tratamentul infectiilor cu localizare bucofaringiana, afectiuni stomatologice (gingivite, extractii dentare, paradontoze), dezodorizant al cavitatii bucale. Se administreaza cate 3 comprimate zilnic, care se lasa sa se topeasca lent in gura, dupa mesele principale; nu se mananca si nu se bea timp de o ora. Decasept contine si vitamina C, ajutand in procesul de recuperare a organismului.
Faringosept este un antiseptic acut fata de Streptococcus pygenes, S. pneumoniae, S. viridans si alti germeni patogeni ai cavitatii bucale, fiind recomandat in profilaxia si tratamentul infectiilor buco-faringiene. La copii se administreaza cate un comprimat de 1-4 ori pe zi.
Trebuie retinut faptul ca niciunul dintre acestea nu trebuie administrat mai mult de 5-7 zile si este recomandat sa se evite consumul de alimente sau bauturi o perioada dupa administrare.
Medicamente raceala- pentru tuse seaca
Pentru tuse seaca sunt disponibile urmatoarele variante: Humex pentru tuse seaca (bromhidrat de dextrometorphane), Paxeladine, Eurespal, Sinecod primul fiind si singurul care poate fi achizitionat gratuit pe baza retetei de la medicul de familie.
Paxeladine este indicat in tratamentul simptomatic al tusei de diverse etiologii: tuse gripala, rinofaringite, traheite, laringite, bronhopneumopatii, rujeola, tuse convulsiva, tuse spasmodica si reflexa, tuse seaca si iritativa. Mod de administrare la copii: O mensura (10mg) pe 10 kg pe corp si zi. Pana la 4 ani 1-2 mensuri pe zi, 4-15 ani 2-3 mensuri pe zi.
Humex pentru tuse seaca trebuie administrat in modul urmator:humex
-de la 30 de luni la 6 ani: 13 pana la 20 mg pe zi, adica 1 lingurita de 2 pana la 4 ori pe zi, dupa varsta si greutatea copilului.
-de la 6 ani la 15 ani: 20 pana la 50 mg pe zi, adica 2 lingurite de 2 pana la 5 ori pe zi, dupa varsta si greutatea copilului.
Robitussin contine aceeasi substanta activa (bromhidrat de dextrometorphane) si este recomandat tot pentru tusea seaca.
Eurespal este un antiinflamator care actioneaza numai la nivelul aparatului respirator si reduce edemul mucoasei cailor respiratorii, normalizeaza functia glandelor mucoase, imbunatateste transportul mucociliar, reduce cantitatea si vascozitatea expectoratiei, reduce tusea si elibereaza bronhiile. Se administreaza astfel: sugari si copii: 2-4 lingurite pe zi (copii sub 10 kg), 2-4 linguri pe zi (copii peste 10 kg).
Trebuie sa retineti faptul ca toate aceste siropuri prezinta o serie de contraindicatii si reactii adverse (cel mai des intalnite fiind probleme de tip digestiv) si doar medicul poate recomanda siropul adecvat tipului de tuse pe care il prezinta copilul (uneori cele expuse anterior sunt recomandate in tuse care poate parea productiva). De asemenea, antitusivele nu sunt indicate deoarece tusea reprezinta un mecanism natural protectiv al organismului. Adeseori sunt indicate si antihistaminice associate siropurilor de tuse (sub forma de picaturi, cum sunt Ketof, Zyrtec).
Medicamente raceala - pentru tuse productiva
Tusea productive este extrem de diferita de cea seaca si impune un alt tratament. Cel mai des sunt recomandate: Erdomed, Humex pentru tuse productiva sau expectorant, Mucosolvan, Fluimucil, Humex fiind din nou singurul disponibil gratuit la farmacii pe baza de reteta.
Humex expectorant contine carbocisteina (ca si Rhinatiol) si este indicat pentru reducerea vasozitatii sputei si favorizarea expectoratiei in tratamentul afectiunilor bronhopulmonare acute sau cronice. Dispune de o masura dozatoare si doza uzuala se administreaza 1-4 lingurite pe zi, in functie de recomandarea medicului.
Erdomed este indicat in tratamentul tulburarilor de secretie bronsica, prin favorizarea fluidificarii mucusului si a secretiilor mucopurulente sau a expectoratiei, in:
- afectiuni bronhopulmonare acute si cronice (faza acutizata sau stabila a bronsitelor acute si cronice; bronsiectazie; astm bronsic hipersecretor);
- afectiuni acute si cronice ale tractului respirator superior (rinite, sinuzite, faringite, laringite, traheite). Doza necesara este indicata de medic in functie de greutate si varsta si poate fi obtinut in mod gratuit daca este vorba de o afectiune cronica.
Fluimucil contine acetilcisteina (ca si ACC)si este indicat in tratamentul afectiunilor respiratorii caracterizate de hipersecretii dense si vascoase din:
- bronsite acute,
- bronsite cronice si exacerbari,
- emfizemului pulmonar,
-mucoviscidoza,
- bronsiectazii.
Doze si mod de administrare: copii peste 7 ani: o masura dozatoare (10 ml), de 3 ori pe zi, echivalenta cu 600 mg; copii cu varsta cuprinsa intre 2-7 ani: o masura dozatoare (10 ml) de 2 ori pe zi echivalenta cu 400 mg; copii cu varsta cuprinsa intre 1 luna-2 ani: 1/2 unitate de masura dozatoare (5 ml) de 2 ori pe zi echivalenta cu 200 mg.
Mucosolvan contine ambroxol (ca si siropul Ambroxol) si este un mucoregulator, avand un mecanism de actiune mai complex comparativ cu produsele mucolitice, expectorante si secretolitice. Mucosolvan are actiune polivalenta la nivelul arborelui traheo-bronsic: scade adezivitatea si vascozitatea mucusului, creste motilitatea cililor vibratili la nivelul epiteliului bronsic, creste volumul secretiilor seroase, creste clearance-ului mucociliar, stimuleaza sistemul surfactant, are efect antioxidant si antiinflamator.
Administrare: copii 6 - 12 ani: 5 ml (1 lingurita) de 2 - 3 ori pe zi; copii 2 - 6 ani: 2,5 ml (1/2 lingurita) de 3 ori pe zi; copii 1 - 2 ani: 2,5 ml (1/2 lingurita) de 2 ori pe zi. Dozele de mai sus sunt recomandate pentru tratamentul initial; dupa 14 zile dozele pot fi reduse la jumatate. Se recomanda administrarea siropului in cursul meselor.
Trebuie sa retineti faptul ca toate aceste siropuri prezinta o serie de contraindicatii si reactii adverse (cel mai des intalnite fiind probleme de tip digestiv) si doar medicul poate recomanda siropul adecvat tipului de tuse pe care il prezinta copilul (uneori cele expuse anterior sunt recomandate in tuse care poate parea seaca). De asemenea, antitusivele nu sunt indicate (mai ales in cazul tusei productive) deoarece tusea reprezinta un mecanism natural protectiv al organismului. Adeseori sunt indicate si antihistaminice asociate siropurilor de tuse (sub forma de picaturi, cum sunt Ketof, Zyrtec).
Medicamente raceala - aerosoli
In ultima perioada se apeleaza tot mai des la aerosoli, deoarece prezinta un efect rapid si sunt bine tolerate de copii. Substantele care sunt asociate serului fiziologic ce trebuie introduse in aparat sunt in general sub forma de fiole: Flixotide -cel mai des recomandat (de 0,5 mg sau 2 mg), Ventolin, Adrenalina, ACC sau Fluimucil sau dexamatazona. Dozele sunt flixotiderecomandate de medic, dar trebuie sa retineti ca pot conduce la multe reactii adverse, in special dexametazona utilizata excesiv, deoarece majoritatea sunt de tip corticosteroizi. In plus, Adrenalina si Ventolin pot conduce la tahicardie.
Medicamente raceala - naturiste
Sinupret picaturi orale este un produs medicamentos din plante pentru tratamentul inflamatiilor acute si cronice ale mucoasei sinusurilor paranazale.
Mod de administrare:
Copii cu varsta intre 2 - 6 ani 15 picaturi, echivalent la 0,9 ml
Copii cu varsta intre 6 - 11 ani 25 picaturi, echivalent la 1,5 ml
Adolescenti peste 12 ani 50 picaturi, echivalent la 3,0 ml
Grintuss prezinta urmatoarele indicatii: este un balsam emolient cu rol de protectie pentru o respiratie sanatoasa. Formula sa imbogatita cu Miere si Uleiuri esentiale de lamaie, portocala si mirt care completeaza eficacitatea siropului, ii confera acestuia un gust indragit de copii.
Administrare: se recomanda administrarea unei lingurite de 2 ori pe zi pentru copii cu varste intre 2 si 6 ani si nu mai mult de 4 ori pe zi pentru copii cu varsta peste 6 ani.
Prospan beneficiaza de urmatoarele indicatii: afectiuni bron?ice cronice inflamatorii, inflamatii acute ale tractului respirator acompaniate de tuse. Nota: in cazurile in care simptomele persista sau daca apare respiratie scurta, febra sau expectoratie cu sange, trebuie consultat imediat un medic.
Administrare: copii peste 10 ani: 5 ml de 3 ori pe zi, doza putand fi crescuta la 7.5 ml de 3 ori pe zi. Copii 6-9 ani: 5 ml de 3 ori pe zi fara a depasi aceasta doza. Copii 1-5 ani: 2.5 ml de 3 ori pe zi. Copii sub 1 an: 2.5 ml de 2 ori pe zi.
Koflet beneficiaza de urmatoarle indicatii:are efect benefic atat in tusea productiva, cat si in tusea seaca. Plantele din compozitie contin substante bioactive cu proprietati expectorante si mucolitice, reducand vascozitatea secretiilor bronsice si favorizand expectoratia. Koflet are actiune antitusiva, reducand iritatia mucoasei si spasmul bronsic, proprietati antialergice, antimicrobiene si imunostimulatoare, care ajuta la calmarea tusei.
Recomandat in tusea productiva si neproductiva, de diferite etiologii.
Mod de administrare: copii peste 1 an: 1 lingurita de 3-4 ori pe zi.
Pentru medicamente homeopate utilizate in tratamentul racelii la copii, puteti gasi informatii aici.
"Influcid este un remediu homeopat care s-a dovedit a fi foarte eficient in combaterea simptomelor racelilor. Astfel, in cadrul unui studiu pe 86 copii cu infectii respiratorii virale acute, cu varste cuprinse intre 3- 6 ani, in care tratamentul de baza a fost asociat cu Influcid a fost evaluat pe o perioada de 7-10 zile cu un grup de referinta in care s-a administrat doar medicatie simptomatica, urmarindu-se parametrii clinici si de laborator. Rezultatele studiului au evidentiat urmatoarele: efectul hipotermic si amelioararea simptomatologiei inca din primele 2 zile de administrare asociata cu Influcid. Astfel 2/3 din copiii care au primit tratament asociat ci Influcid Pe toata perioada administrarii asociate cu Influcid nu au aparut complicatii.
Studiul de fata a demonstrat ca Influcid are eficacitate mare in gripa si alte infectii respiratorii virale acute."
Medicamente raceala - antibiotice
In afara de cazul in care apare o suprainfectie a cailor respiratorii, antibioticele nu sunt necesare in asa-zisele raceli, decat sub forma de picaturi nazale sau spray-uri orale. Daca considerati ca medicamentatia utilizata este ineficient si sunt prezente simptome ale unei infectii, este bine sa apelati la un medic, care va va recomanda tratamentul adecvat de antibiotic.e intrebuintate in articolul urmator.
sursa
Raceala reprezinta termenul utilizat frecvent pentru a desemna rino-faringite rinite si faringite, rino-adenoidite si adenoidite, traheo-bronsite, traheite si bronsite, laringite, bronsiolite si amigdalite. Desi tabloul clinic nu este identic in cazul acestora, parintii opteaza adeseori pentru auto-medicatie si, in special, pentru siropuri pe baza de paracetamol sau ibuprofen, cum sunt Panadol, Calpol si Efferalgan si, respectiv Ibalgin sau Nurofen. Fiecare din acestea contine substantele mentionate, difera insa denumirea comerciala (si producatorul) si, evident, pretul. Din pacate unul singur este disponibil grtuit pe baza de reteta compensate si anume Ibalgin.
Dozajul este realizat in functie de varsta si de greutate si poate varia de la un producator la altul, iar pentru o administrare facila siropurile dispun de seringi dozatoare sau lingurite gradate. Iata in cazul Panadolului cantitatea recomandata de producator in functie de criteriile mentionate.
Mod de dozare la copii:
Greutate Varsta Doza (ml)
6-8 kg 3-6 luni 4,0
8-10 kg 6-12 luni 5,0 10-13 kg 1-2 ani 7,0panadol
13-15 kg 2-3 ani 9,0
15-21 kg 3-6 ani 10,0
21-29 kg 6-9 ani 14,0
29-42 kg 9-12 ani 20,0
Trebuie retinut faptul ca nu este recomandata administrarea acestuia la copiii care sufera de o afectiune severa hepatica sau renala si nu trebuie asociat cu alte medicamente care contin paracetamol (pentru a se evita supradozajul). De asemenea, durata de administrare recomandata este de 3 zile si se specifica faptul ca pentru copii mici in special (dar si pentru cei mari) este necesar acordul medicului.
Pentru Nurofen, un alt sirop des intrebuintat pentru copii, este prevazut urmatorul mod de administrare:
De la 3-12 luni: cate 2,5 ml suspensie orala, de 3 ori pe zi.
De la 1-3 ani: cate 5 ml suspensie orala, de 3 ori pe zi.
De la 4-6 ani: cate 7,5 ml (5 ml+2,5 ml) suspensie orala, de 3 ori pe zi.
De la 7-9 ani: cate 10 ml (5 ml+5 ml) suspensie orala, de 3 ori pe zi.
De la 10-12 ani: cate 15 ml (5 ml+5 ml+5 ml) suspensie orala, de 3 ori pe zi.
Trebuie sa retinem faptul ca nici acesta nu trebuie administrat sugarilor si copiilor care sufera de ulcer sau de alte afectiuni ale stomacului, ficatului, rinichilor sau boala cardiaca severa, celor care sufera de o inrautatire a astmului datorata acidului acetilsalicilic sau altor medicamente similare, sau celor cu hipersensibilitate la oricare dintre excipientii produsului sau sufera de boli de coagulare a sangelui.
Nurofenul in plus fata de Paracetamol are si un puternic efect anti-inflamator, medicii indicandu-l in general doar in cazul in care Panadolul nu isi dovedeste eficienta.
Influcid este un medicament homeopat care poate completa eficient tratamentele clasice.
"Un total de 86 de copii cu ARVI (infectii virale respiratorii acute), cu varsta cuprinsa intre 3-6 ani, au fost studiati in care tratamentul de baza (simptomatice: ibuprofen, paracetamol etc.) a fost suplimentat cu Influcid (½ 1 comprimat la fiecare 2 ore, de 8 ori pe zi), din prima zi de admitere. Pentru urmatoarele zile, tratamentul a fost continuat la ½ 1 comprimat de 3 ori pe zi), pe fondul dinamicii pozitive marcate in simptomatologia clinica. Cursurile au durat 7 zile. Grupul de referinta a constat din 36 de copii (26 cu stare moderata si 10 cu infectii severe) care au primit abordarile traditionale la tratamentul ARVI (antipiretice, antihistaminice, bronho - si mucolitice, agenti simptomatici). Valorile de la copii sanatosi au fost luate ca de obicei. Eficacitatea clinica a Influcid a influcidfost evaluata in timpul bolii pe perioade de 7 -10 zile la clinica folosind diagrama pacientului, inclusiv principalele simptome ale ARVI si care sa permita actiunile remediu pentru a fi identificate si orice efecte secundare posibile pentru a fi inregistrate. Evaluarea clinica a fost suplimentata cu investigatiile de laborator: analize totale sange.
Evaluarea clinica a ARVI in copii din grupul de studiu a aratat schimbari pozitive marcate de simptome, cu efecte stabile si un curs lin de boala, nu au existat complicatii ale cursului de boala. Dupa tratament timp de doua zile, numarul pacientilor cu febra ridicata a scazut la 16 (32 %), comparativ cu 24 (66,7 %) (p < 0,01) in grupul de referinta. Sindromul cataral in grupul de studiu a regresat la 2 -3 zile de tratament si a disparut la majoritatea pacientilor de 4-5 zile, aceste perioade au fost de 2-3 zile mai mare in grupul de referinta (3,4 ± 0,8 vs 5,5 ± 0.6 zile, p< 0.05).
Influcid a avut un efect hipotermic marcat, cu normalizarea temperaturii corpului la 2.3 ± 0.3 zile in grupul de studiu, comparativ cu 3,8 ± 1,2 zile in grupul de referinta (p < 0.05 ). Copiii carora li s-a dat Influcid au indicat, de asemenea, reduceri de agitatie psihomotorie si in mod semnificativ mai devreme (p < 0.05 ), imbunatatiri in bunastare si pofta de mancare. Intreruperea rapida (de la 1 1.5 zile) de intoxicatie si sindroame catarale a avut loc in 14 copii din grupul de studiu, de exemplu acele cazuri in care tratamentul Influcid a fost inceput la primele semne de stare generala de rau. Scaderea severitatii tuturor simptomelor clinice de la pacienti ARVI carora li s-a dat Influcid s-a produs la o medie de 2,5 ± 0,3 zile de la inceperea tratamentului, comparativ cu 3,7 ± 0,2 zile (de p < 0,05) in grupul de referinta. Niciun pacient nu prezinta efecte secundare cu experienta din Influcid; nici nu au fost observate in grupul de referinta dat de tratament traditional. Astfel, observatia clinica a copiilor bolnavi a demonstrat eficacitatea ridicat de Influcid in gripa si alte ARVI.
Studiul de fata a demonstrat ca Influcid are eficacitate mare in gripa si alte ARVI (infectii virale respiratorii acute) la copii. Efectul clinic a fost caracterizat prin reduceri semnificative in severitatea de intoxicatie si sindromul cataral si scaderi semnificative in durata tratamentului. Copiii au tolerat remediul extrem de bine si a avut caracteristici organoleptice bune. Remediul nu a produs efecte secundare.
Medicamente raceala - pentru nas
In cazul bebelusilor, pentru nasul infundat sau care curge, toaleta constanta cu ajutorul pompei nazale sau a batistei bebelusului asociata cu apa de mare si/sau ser fiziologic pentru o curatare optima este adeseori suficienta si, de altfel, spray-urile sau picaturile nu sunt destinate acestei categorii de varsta.
Tratamentul recomandat de doamna doctor Sorina Dindere, medic primar ORL - Spitalul Medicover www.medicover.ro: "Recomand o toaleta riguroasa si zilnica a foselor nazale,fie cu ser fiziologic caldut sau spray cu apa de mare si aspiratii nazale sau suflatul nasului-in functie de varsta copilului. Dupa curatarea nasului se pot folosi picaturi nazale dezinfectante sau dezobstruante - Colargol, Vibrocil, Biorinil, alteori chiar picaturi nazale cu antibiotic - Uniflox, Ciplox, Betabioptal,etc.
La aceste masuri se pot adauga administrarea unor siropuri de tuse pe baza de plante sau homopate, vitamina C, Nurofen, Panadol, aerosoli.
Pentru nasul infundat, doamna doctor Maria Calota, Medic Specialist Pediatrie, Centrul Medical Sphera: "In vibrocilsituatia mult mai comuna a infectiilor virale de cai aeriene superioare (suparatorul "guturai") tratamentul este, de regula, stabilit de medicul de familie sau de medicul pediatru si consta din masuri de sustinere si de igiena locala. Majoritatea acestor episoade (adica formele usoare si moderate de boala) se pot trata la domiciliu. Sugarii cu febra peste 39 grade Celsius sau evolutie prelungita a afectiunii necesita, de regula, internare. Antibioticele nu sunt indicate de rutina in aceste afectiuni pentru ca ele nu sunt eficiente in eradicarea infectiilor virale. Se recomanda aport suplimentar de lichide pentru a asigura fluiditatea secretiilor, indepartarea secretiilor nazale in exces folosind un spray cu apa de mare sau ser fiziologic si aspirarea secretiilor nazale persistente cu pompa nazala sau cu aspiratorul nazal. Tratamentul antiinflamator cu solutii orale de paracetamol sau ibuprofen este recomandat mai ales in infectiile in care obstructia nazala este insotita de febra. Altfel, in general tratamentul local ce urmareste mentinerea nasului desfundat este suficient."
In cazul copiilor mai mari (peste 2 ani), pot fi folosite in plus fata de decongestionantele obisnuite Vibrocil, Olynth, Colargol, chiar spray-uri de tip corticosteroid cum sunt Nasonex sau Bixtonim (pentru copii peste 6 ani). Trebuie sa retineti ca majoritatea medicamentele destinate cavitatii nazale, fie ca este vorba de picaturi sau de spray, dispun de un termen mult mai scurt de valabilitate decat restul medicamentelor (in general o luna) dupa deschidere.
Domnul doctor Sorin Filipescu - Medic Pediatru al Centrului Medical Bio Medica recomanda urmatorul tratament:
"• substante vasomotorii active, vasoconstrictoare (ser efedrinat 0,5-1%, Olynth, Vibrocil pe durata scurta de 3-5 zile, ser fiziologic cald, instilatii repetate, colir nazal cu antibiotice - in cure scurte
• antibiotice pe cale generala (per os, im) daca avem dovada unei infectii bacteriene locale sau generale cu prinderea nasofaringelui, cure de 5-7-10 zile.
- tratament balneo-fizio-terapeutic - cure de aer marin, cure de salina - la cei care au obstructii nazale cu componenta asmatica tip infecto-alergic;
- cresterea imunitatii generale si locale (nazofaringian-laringian) cu diferite imunostimulatoare."
Medicamente raceala - pentru gat
Pentru durerile de gat, aveti la dispozitie mai multe variante, fie comprimate cu efect antiseptic cum sunt Tantum Verde, Faringosept sau Decasept comprimate de supt pentru copii mai mari (in general peste 6 ani, altfel existand pericolul de sufocare) sau spray-uri care pot fi aplicate local pentru copii mai mici, cum sunt Tantum Verde sau Bioparox, care dispun de un aplicator special, dispunand si de o concentratie corespunzatoare a substantelor active, mai mica.
Tantum verde spray 0,15% este indicat drept tratament antiinflamator si analgezic al afectiunilor inflamatorii ale mucoasei oro-faringiene (stomatite, faringite) si ale gingiilor. Dozele de administrare sunt:
Copii(6-12 ani): 4 doze de 2-6 ori/zi
Copii sub 6 ani: o doza pentru fiecare 4 kg de greutate corporala , pana la doza maxima recomandata , echivalenta cu 4 doze de 2-6 ori pe zi.
Bioparox ajuta in tratamentul local al inflamatiilor si infectiilor limitate ale mucoasei orofaringelui sai ale cailor aeriene; inspiratii pe nas; rinite, rinofaringite; inspiratii pe gura: amigdalite, faringite, urmarile amigdalitectomiei, laringite, traheite, bronsite si se administreaza la copii: 4 pufuri oral si/sau in fiecare nara la intervale de 6 h. Contraindicatii sale presupun sensibilizarea prealabila la produs; copil mai mic de 30 de luni (risc de laringospasm).
Decasept este un medicament care contribuie in profilaxia si tratamentul infectiilor cu localizare bucofaringiana, afectiuni stomatologice (gingivite, extractii dentare, paradontoze), dezodorizant al cavitatii bucale. Se administreaza cate 3 comprimate zilnic, care se lasa sa se topeasca lent in gura, dupa mesele principale; nu se mananca si nu se bea timp de o ora. Decasept contine si vitamina C, ajutand in procesul de recuperare a organismului.
Faringosept este un antiseptic acut fata de Streptococcus pygenes, S. pneumoniae, S. viridans si alti germeni patogeni ai cavitatii bucale, fiind recomandat in profilaxia si tratamentul infectiilor buco-faringiene. La copii se administreaza cate un comprimat de 1-4 ori pe zi.
Trebuie retinut faptul ca niciunul dintre acestea nu trebuie administrat mai mult de 5-7 zile si este recomandat sa se evite consumul de alimente sau bauturi o perioada dupa administrare.
Medicamente raceala- pentru tuse seaca
Pentru tuse seaca sunt disponibile urmatoarele variante: Humex pentru tuse seaca (bromhidrat de dextrometorphane), Paxeladine, Eurespal, Sinecod primul fiind si singurul care poate fi achizitionat gratuit pe baza retetei de la medicul de familie.
Paxeladine este indicat in tratamentul simptomatic al tusei de diverse etiologii: tuse gripala, rinofaringite, traheite, laringite, bronhopneumopatii, rujeola, tuse convulsiva, tuse spasmodica si reflexa, tuse seaca si iritativa. Mod de administrare la copii: O mensura (10mg) pe 10 kg pe corp si zi. Pana la 4 ani 1-2 mensuri pe zi, 4-15 ani 2-3 mensuri pe zi.
Humex pentru tuse seaca trebuie administrat in modul urmator:humex
-de la 30 de luni la 6 ani: 13 pana la 20 mg pe zi, adica 1 lingurita de 2 pana la 4 ori pe zi, dupa varsta si greutatea copilului.
-de la 6 ani la 15 ani: 20 pana la 50 mg pe zi, adica 2 lingurite de 2 pana la 5 ori pe zi, dupa varsta si greutatea copilului.
Robitussin contine aceeasi substanta activa (bromhidrat de dextrometorphane) si este recomandat tot pentru tusea seaca.
Eurespal este un antiinflamator care actioneaza numai la nivelul aparatului respirator si reduce edemul mucoasei cailor respiratorii, normalizeaza functia glandelor mucoase, imbunatateste transportul mucociliar, reduce cantitatea si vascozitatea expectoratiei, reduce tusea si elibereaza bronhiile. Se administreaza astfel: sugari si copii: 2-4 lingurite pe zi (copii sub 10 kg), 2-4 linguri pe zi (copii peste 10 kg).
Trebuie sa retineti faptul ca toate aceste siropuri prezinta o serie de contraindicatii si reactii adverse (cel mai des intalnite fiind probleme de tip digestiv) si doar medicul poate recomanda siropul adecvat tipului de tuse pe care il prezinta copilul (uneori cele expuse anterior sunt recomandate in tuse care poate parea productiva). De asemenea, antitusivele nu sunt indicate deoarece tusea reprezinta un mecanism natural protectiv al organismului. Adeseori sunt indicate si antihistaminice associate siropurilor de tuse (sub forma de picaturi, cum sunt Ketof, Zyrtec).
Medicamente raceala - pentru tuse productiva
Tusea productive este extrem de diferita de cea seaca si impune un alt tratament. Cel mai des sunt recomandate: Erdomed, Humex pentru tuse productiva sau expectorant, Mucosolvan, Fluimucil, Humex fiind din nou singurul disponibil gratuit la farmacii pe baza de reteta.
Humex expectorant contine carbocisteina (ca si Rhinatiol) si este indicat pentru reducerea vasozitatii sputei si favorizarea expectoratiei in tratamentul afectiunilor bronhopulmonare acute sau cronice. Dispune de o masura dozatoare si doza uzuala se administreaza 1-4 lingurite pe zi, in functie de recomandarea medicului.
Erdomed este indicat in tratamentul tulburarilor de secretie bronsica, prin favorizarea fluidificarii mucusului si a secretiilor mucopurulente sau a expectoratiei, in:
- afectiuni bronhopulmonare acute si cronice (faza acutizata sau stabila a bronsitelor acute si cronice; bronsiectazie; astm bronsic hipersecretor);
- afectiuni acute si cronice ale tractului respirator superior (rinite, sinuzite, faringite, laringite, traheite). Doza necesara este indicata de medic in functie de greutate si varsta si poate fi obtinut in mod gratuit daca este vorba de o afectiune cronica.
Fluimucil contine acetilcisteina (ca si ACC)si este indicat in tratamentul afectiunilor respiratorii caracterizate de hipersecretii dense si vascoase din:
- bronsite acute,
- bronsite cronice si exacerbari,
- emfizemului pulmonar,
-mucoviscidoza,
- bronsiectazii.
Doze si mod de administrare: copii peste 7 ani: o masura dozatoare (10 ml), de 3 ori pe zi, echivalenta cu 600 mg; copii cu varsta cuprinsa intre 2-7 ani: o masura dozatoare (10 ml) de 2 ori pe zi echivalenta cu 400 mg; copii cu varsta cuprinsa intre 1 luna-2 ani: 1/2 unitate de masura dozatoare (5 ml) de 2 ori pe zi echivalenta cu 200 mg.
Mucosolvan contine ambroxol (ca si siropul Ambroxol) si este un mucoregulator, avand un mecanism de actiune mai complex comparativ cu produsele mucolitice, expectorante si secretolitice. Mucosolvan are actiune polivalenta la nivelul arborelui traheo-bronsic: scade adezivitatea si vascozitatea mucusului, creste motilitatea cililor vibratili la nivelul epiteliului bronsic, creste volumul secretiilor seroase, creste clearance-ului mucociliar, stimuleaza sistemul surfactant, are efect antioxidant si antiinflamator.
Administrare: copii 6 - 12 ani: 5 ml (1 lingurita) de 2 - 3 ori pe zi; copii 2 - 6 ani: 2,5 ml (1/2 lingurita) de 3 ori pe zi; copii 1 - 2 ani: 2,5 ml (1/2 lingurita) de 2 ori pe zi. Dozele de mai sus sunt recomandate pentru tratamentul initial; dupa 14 zile dozele pot fi reduse la jumatate. Se recomanda administrarea siropului in cursul meselor.
Trebuie sa retineti faptul ca toate aceste siropuri prezinta o serie de contraindicatii si reactii adverse (cel mai des intalnite fiind probleme de tip digestiv) si doar medicul poate recomanda siropul adecvat tipului de tuse pe care il prezinta copilul (uneori cele expuse anterior sunt recomandate in tuse care poate parea seaca). De asemenea, antitusivele nu sunt indicate (mai ales in cazul tusei productive) deoarece tusea reprezinta un mecanism natural protectiv al organismului. Adeseori sunt indicate si antihistaminice asociate siropurilor de tuse (sub forma de picaturi, cum sunt Ketof, Zyrtec).
Medicamente raceala - aerosoli
In ultima perioada se apeleaza tot mai des la aerosoli, deoarece prezinta un efect rapid si sunt bine tolerate de copii. Substantele care sunt asociate serului fiziologic ce trebuie introduse in aparat sunt in general sub forma de fiole: Flixotide -cel mai des recomandat (de 0,5 mg sau 2 mg), Ventolin, Adrenalina, ACC sau Fluimucil sau dexamatazona. Dozele sunt flixotiderecomandate de medic, dar trebuie sa retineti ca pot conduce la multe reactii adverse, in special dexametazona utilizata excesiv, deoarece majoritatea sunt de tip corticosteroizi. In plus, Adrenalina si Ventolin pot conduce la tahicardie.
Medicamente raceala - naturiste
Sinupret picaturi orale este un produs medicamentos din plante pentru tratamentul inflamatiilor acute si cronice ale mucoasei sinusurilor paranazale.
Mod de administrare:
Copii cu varsta intre 2 - 6 ani 15 picaturi, echivalent la 0,9 ml
Copii cu varsta intre 6 - 11 ani 25 picaturi, echivalent la 1,5 ml
Adolescenti peste 12 ani 50 picaturi, echivalent la 3,0 ml
Grintuss prezinta urmatoarele indicatii: este un balsam emolient cu rol de protectie pentru o respiratie sanatoasa. Formula sa imbogatita cu Miere si Uleiuri esentiale de lamaie, portocala si mirt care completeaza eficacitatea siropului, ii confera acestuia un gust indragit de copii.
Administrare: se recomanda administrarea unei lingurite de 2 ori pe zi pentru copii cu varste intre 2 si 6 ani si nu mai mult de 4 ori pe zi pentru copii cu varsta peste 6 ani.
Prospan beneficiaza de urmatoarele indicatii: afectiuni bron?ice cronice inflamatorii, inflamatii acute ale tractului respirator acompaniate de tuse. Nota: in cazurile in care simptomele persista sau daca apare respiratie scurta, febra sau expectoratie cu sange, trebuie consultat imediat un medic.
Administrare: copii peste 10 ani: 5 ml de 3 ori pe zi, doza putand fi crescuta la 7.5 ml de 3 ori pe zi. Copii 6-9 ani: 5 ml de 3 ori pe zi fara a depasi aceasta doza. Copii 1-5 ani: 2.5 ml de 3 ori pe zi. Copii sub 1 an: 2.5 ml de 2 ori pe zi.
Koflet beneficiaza de urmatoarle indicatii:are efect benefic atat in tusea productiva, cat si in tusea seaca. Plantele din compozitie contin substante bioactive cu proprietati expectorante si mucolitice, reducand vascozitatea secretiilor bronsice si favorizand expectoratia. Koflet are actiune antitusiva, reducand iritatia mucoasei si spasmul bronsic, proprietati antialergice, antimicrobiene si imunostimulatoare, care ajuta la calmarea tusei.
Recomandat in tusea productiva si neproductiva, de diferite etiologii.
Mod de administrare: copii peste 1 an: 1 lingurita de 3-4 ori pe zi.
Pentru medicamente homeopate utilizate in tratamentul racelii la copii, puteti gasi informatii aici.
"Influcid este un remediu homeopat care s-a dovedit a fi foarte eficient in combaterea simptomelor racelilor. Astfel, in cadrul unui studiu pe 86 copii cu infectii respiratorii virale acute, cu varste cuprinse intre 3- 6 ani, in care tratamentul de baza a fost asociat cu Influcid a fost evaluat pe o perioada de 7-10 zile cu un grup de referinta in care s-a administrat doar medicatie simptomatica, urmarindu-se parametrii clinici si de laborator. Rezultatele studiului au evidentiat urmatoarele: efectul hipotermic si amelioararea simptomatologiei inca din primele 2 zile de administrare asociata cu Influcid. Astfel 2/3 din copiii care au primit tratament asociat ci Influcid Pe toata perioada administrarii asociate cu Influcid nu au aparut complicatii.
Studiul de fata a demonstrat ca Influcid are eficacitate mare in gripa si alte infectii respiratorii virale acute."
Medicamente raceala - antibiotice
In afara de cazul in care apare o suprainfectie a cailor respiratorii, antibioticele nu sunt necesare in asa-zisele raceli, decat sub forma de picaturi nazale sau spray-uri orale. Daca considerati ca medicamentatia utilizata este ineficient si sunt prezente simptome ale unei infectii, este bine sa apelati la un medic, care va va recomanda tratamentul adecvat de antibiotic.e intrebuintate in articolul urmator.
sursa
Abonați-vă la:
Postări (Atom)