sâmbătă, 18 februarie 2017

Recomandari biciclete, trotinete si triciclete pentru copii

Am strans pentru dumneavoastra, cateva sfaturi si recomandari in ceea ce priveste achizitia unor noi biciclete, triciclete sau trotinete pentru copii:

  • greutate
    • cu cat este mai usoara cu atat este mai bine. Fiecare suta de grame in plus, conteaza cand vorbim de jucarii de exterior. Am vazut copii de 6 ani cu biciclete atat de grele incat tu ca adult, iti rupeai spatele, incercand sa le cari. Gandeste-te ce inseamna insa pentru un copi de 15-30 de kg, sa isi ridice bicicleta, sa si-o care, sa cada cu ea. In consecinta, cu cat este mai usoara, sfatul nostru: cu atat mai bine.
  • rezistenta
    • oarecum in contradictie cu prima cerinta: rezistenta conteaza. Si nu, nu este un paradox: o bicicleta poate fi usoara si rezistenta in acelasi timp. Sfatul nostru: inainte sa o cumparati, interesati-va de greutatea bicicletei si intrebati care sunt materialele folosite la constructia respectivei biciclete / trotinete sau triciclete.
  • marimea
    • o bicicleta prea mica, va chinui copilul in loc sa ii ofere bucurie. O bicicleta prea mare, va fi greu de carat, nu ii va oferi o experienta placuta. Asa incat incercati sa nu faceti economie si sa ii cumparati o biciclete copilului, pe care sa o aiba pana intra la facultate. Nici voua nu v-au cumparat parintii, la 5 ani, pantaloni pentru cand veti avea 18 ani, nu?
    • gasiti pe internet o multime de calculatoare pentru a putea alege corecta marimea trotinetei, bicicletei sau chiar a tricicletei in functie de varsta si inaltime.
  • franele
    • preferabil sa aveti frana de mana atat pentru fata cat si pentru spate. Cand copilul va trebui sa se opreasca inainte de a intra in lac, o sa intelegeti la ce este importanta aceasta cerinta.
  • ghidon si sa(scaun) reglabile
    • da, stiu ce o sa imi spuneti, toate sunt reglabile! Nu, nu este asa, conteaza foarte mult ce inseamna reglabil: am vazut spre exemplu biciclete, la care ghidonul si saua se puteau ridica doar 2-3 cm, astfel incat copilul cand creste, ori mergea foarte chinuit pe ea ori trebuia sa o schimbi
  • roti ajutatoare
    • este o optiune necesara pentru incepatori. Atentie insa ca aceste roti sa fie detasabile.
  • cauciucuri gonflabile
    • exista, spre surprinderea noastra, inca biciclete si triciclete cu roti "pline". Vor fi un chin pe aproape orice fel de teren.
  • aparatori noi fata / spate
    • aici putem spune ca este vorba de mai multe variabile: la un copil foaret mic, aceste aparatori vor adauga foarte mult la greutate, mai ales daca sunt metalice. In consecinta sfatul nostru este sa fie ori detasabile ori din plastic.
  • aparatoare lant
    • un accesoriu foarte necesar: copilul nu se zgarie, nu isi prinde pantalonul de lant, daca exista aceasta aparatoare.
Si in final, cateva recomandari de la noriel, in privinta bicicletelor, tricicletelor si a trotinetelor. Toate produsele recomandate, se gasesc la reduceri foarte mari:







luni, 6 februarie 2017

Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati

Comunicarea adolescent-parinte nu e intotdeauna foarte simpla

Vrei sa comunici mai bine cu adolescenta/adolescetul tau? Iata aici 5 idei intotdeauna la indemana. Unele pot reprezenta o schimbare de atitudine, altele sunt tactici pe care le puteti pune in aplicare; toate au potentialul de a imbunatati dramatic comunicarea dintre dumneavoastra si adolescentul dumneavoastra.

1. Incercati mai intai sa intelegeti, apoi sa va faceti inteles.

Stephen Covey, un celebru psiholog american, ne-a oferit unul dintre cele mai bune sfaturi de a imbunatati comunicarea in general: Incercati mai intai sa intelegeti, apoi sa va faceti inteles. Acest lucru este deosebit de util de aplicat in comunicarea cu adolescentii dumneavoastra.

Parintii au uneori tendinta de a reactiona rapid, iar acest lucru se poate intoarce impotriva dorintei dumneavoastra de a imbunatati comunicarea.

De exemplu, copilul vine acasa cu un 5 la testul de franceza. Inainte de a sari prea rapid, intrebati-l ce s-a intamplat.

Tanarul dumneavoastra fiu, posesor de curand al permisului de conducere sau doar proaspat posesor al unui scuter, vine seara acasa dupa ora stabilita. Dumneavoastra patrulati prin casa, bolnava de ingrijorare.

Este usor sa sariti la gatul lui cand intra pe usa, chiar daca sunteti usurata ca-l vedeti teafar acasa. Insa mai intai ascultati ce are de spus. Nu numai ca puteti evita sa-l umiliti, dar invata astfel ca il veti asculta intotdeauna si ca respectati ce are de spus.

2. Fiti pe-aproape in ciuda faptului ca va respinge

Adolescentul dumneavoastra va poate rani sentimentele daca, intr-un fel sau altul, pare sa va respinga. Aceasta evolutie poate fi o parte naturala a procesului sau de maturizare; pe masura ce adolescentii invata sa fie pe picioarele lor si sa-si dezvolte increderea in propriile decizii, parintii pot avea sentimentul ca sunt respinsi. Iar uneori parintii se imbufneaza sau se confrunta cu sentimentul ca sunt inutili. Dar chiar daca aveti sentimentele ranite, trebuie sa mentineti deschiderea catre comunicarea cu copiii. Ei se afla in toiul unor schimbari dramatice de dezvoltare, sunt uneori coplesiti de evenimente si de schimbarile care fac parte din viata lor.

Dumneavoastra trebuie sa fiti pe aproape , deschisi spre comunicare, aratandu-le si spunandu-le tot timpul ca-i iubiti, orice ar fi. Nu interpretati gresit replicile lor taioase reducand comunicarea cu ei; continuati sa le ramaneti aproape deoarece au nevoie de dumneavoastra mai mult ca niciodata.

3. Urmati-va inima si aveti incredere in intuitie

Ati avut incredere in intuitie cand copilul era mic. Mai tineti minte ce discutie ati purtat cu medicul cand stiati micutul are o infectie la ureche desi la consultatie medicul nu era de parerea dumneavoastra?

Parintii adolescentilor permit uneori stereotipurilor sa capete mai multa importanta decat are propria intuitie. Nu lasati sa vi se intample asa ceva. Chiar daca adolescentul dumneavoastra este in plin proces de schimbare, tot dumneavoastra il cunoasteti mai bine decat oricine.

Daca intuitia va spune ca este tot un copil bun, nu cadeti in capcana de a va pierde increderea in el. Daca intuitia va spune ca este ceva in neregula, actionati in consecinta si nu veti gresi. Trebuie sa aveti incredere in toate instinctele dumneavoastra si sa va dezvoltati capacitatea de a asculta (de a fi receptiva la el) pe toate lungimile de unda disponibile.

4. Negociati cu adolescentul  - negocierea este un lucru bun!

Este foarte corect ca parintii sa negocieze cu adolescentii lor. Adolescentii merita sansa de a avea acces la regulile pe care trebuie sa le respecte. Pe masura ce se maturizeaza regulile se schimba, iar capacitatea lor de a negocia va ofera informatii despre nivelul lor de maturitate. Aceste informatii sunt foarte pretioase pentru dumneavoastra. De asemenea, este un mod de a va ajuta adolescentul sa dezvolte aptitudini importante in viata.

Negocierea este buna si pentru ca le impune parintilor sa examineze regulile pe care le aplica si sa le schimbe in mod constient si atent pe masura ce se dezvolta adolescentii. Asta nu inseamna ca trebuie sa cedati presiunilor sau sa le permiteti lucruri care nu vi se par corecte. Inseamna insa sa discutati cu ei regulile si motivele din spatele lor.

5. Uneori comunicarea indirecta functioneaza cel mai bine.

Nu toti adolescentii pot sta la discutii de la suflet la suflet. De fapt, probabil ca foarte putini pot face asta. Cum puteti sa tratati subiectele importante cand copiii dumneavoastra nici macar nu se opresc destul de mult pentru o mica discutie? Ajutati-va de comunicarea indirecta. Scrieti un bilet, o scrisoare, un e-mail.

Planificati o scurta discutie cand adolescentul se afla in masina cu dumneavoastra. Ei asculta tot ce spuneti chiar daca nu par sa o faca. Poate va trebui sa le dati timp pentru a absorbi ceea ce spuneti, fara a fi nevoiti sa raspunda imediat. Obisnuiti-va sa comunicati indirect, este adesea cea mai eficienta metoda de comunicare cu adolescentii.


Pubertatea copiilor nostri - sa o intelegem

Ca parinte, nici nu iti vine sa crezi ce a trecut timpul. Dar, observi cu ochi plini de iubire ca sanii fiicei dumneavoastra inmuguresc pe sub ceea ce altadata parea a fi o bluza inocenta.

Sau ca fiul dumneavoastra vine de la antrenamentul de fotbal mirosind ca de parca a sapat toata ziua in cadrul unei echipe de drumari. Pfffff  - puiii nostri au ajuns deja la pubertate? Ce se intampla aici? Iata sfatul de la Desprecopii.com:


Adolescentii: cum ii ajutam sa fie mai siguri si cum le crestem respectul pentru ei insisi

Adolescentii au des probleme de sub-estimare. E o problema tipica a varstei care ii face sa fie nesiguri pe ei si sa aiba prpbleme cu stima de sine. In plus, se simt ciudat cand primesc laude.

Adeseori, fara a se gandi la aceasta, parintii intaresc zilnic stima de sine a tinerilor lor, fie prin complimentarea unei sarcini bine facute, prin sarutul de la revedere (presupunand ca inca mai permit acest gest de afectiune din partea parintilor) sau prin disciplinarea lor in urma incalcarii regulilor.

Insa, fiecare dintre noi avem zile in care, din greseala, vatamam ego-ul copilului sau pur si simplu ratam posibilitatile de a le deschide usi ce le arata cum sa se simta bine cu ei insisi. Iata cateva modalitati usoare care te vor ajuta sa-i insufli respectul de sine copilului tau.

sursa