Medicamentele recomandate pentru raceala si gripa sunt usor de achizitionat, dar administrarea lor este deseori realizata gresit. Haideti sa aflam impreuna de la specialisti care sunt medicamentele recomandate pentru raceala si gripa, ce efecte adverse prezinta si ce regim alimentar trebuie sa le insoteasca.
1. Ce medicamente sunt recomandate pentru raceala si gripa la copii si in ce doze se administreaza?
Doamna doctor Maria Calota, medic specialist pediatru in cadrul Centrului Medical Sphera: "Tratamentul infectiilor virale comune ale tractului respirator superior consta in principal din medicatie ce are rolul de a ameliora simptomele de raceala si gripa.
Terapia antivirala specifica, tintind eradicarea virusului cauzator de boala (similar cu actiunea antibioticelor asupra bacteriilor) nu este disponibila pentru tratamentul virozelor respiratorii uzuale. In tratamentul infectiilor gripale dovedite se folosesc doua substante cu structura asemanatoare apartinand acestei clase, Oseltamivir (comercializat sub forma de capsule cu denumirea de Tamiflu) si Zanamivir (comercializat ca pulbere pentru aerosoli sub denumirea de Relenza). S-a constatat ca aceste substante reduc durata simptomelor gripale si frecventa otitelor medii asociate infectiilor gripale.
Dificultatea de a deosebi infectia gripala de celelalte infectii virale ale cailor respiratorii, precum si necesitatea ca terapia antivirala sa fie inceputa la debutul bolii pentru rezultate optime limiteaza utilitatea acestor medicamente la cazuri selectate, recomandarea utilizarii acestor terapii fiind apanajul medicului specialist pediatru sau infectionist.
Tratamentul simptomatic al racelii la copil a fost mereu un subiect controversat. Desi unele tratamente si-au dovedit eficacitatea in tratamentul episoadelor de raceala ale adultilor, ele nu au fost suficient studiate pe populatia pediatrica si eficienta lor este adesea contrabalansata de pericolul efectelor adverse potentiale. De asemenea, pe parcursul unui episod de raceala, cat si intre pacientii individuali simptomele de boala pot varia considerabil asa ca, daca totusi decidem sa utilizam medicatie simptomatica, trebuie sa alegem cu grija substante care sa vizeze cu adevarat simptomele copilului si trebuie sa ajutam parintii sa inteleaga efectul vizat al terapiei si regimul de dozaj eficient pentru atingerea efectului dorit.
FEBRA dovedita (temperatura mai mare de 38,0 - 38,5 gr C) se trateaza cu Ibuprofen suspensie orala in doza de 5 - 10 mg / kg greutate corporala /doza la copilul mic si 200 - 400 mg / doza la adolescent si adult si/sau Paracetamol 10 - 15 mg/ kg greutate corporala /doza la copilul mic si 500 - 1000 mg /doza pentru adolescenti si adulti, nedepasind 3 - 4 administrari / 24 ore. In anumite situatii (greata, varsaturi, refuzul administrarii orale a medicatiei) se pot utiliza si supozitoare cu ibuprofen sau paracetamol in doze adaptate varstei. In general ritmul, doza si durata administrarii ar trebui stabilite de catre medicul de familie sau medicul pediatru in functie de intensitatea febrei si de factorii individuali asociati.
OBSTRUCTIA NAZALA se trateaza diferit in functie de varsta pacientului, pentru sugar si copilul mic fiind o prioritate mentinerea cailor aeriene desfundate prin aspirarea secretiilor nazale (cu pompita sau aspirator nazal) si fluidificarea secretiilor vascoase cu ser fiziologic administrat ca spray intranazal. Copiii mai mari si adolescentii pot beneficia, in cazuri selectionate, si de medicamente vasoconstictoare de uz local in solutii mai diluate decat cele folosite pentru adulti, ca Xylometazolinum (comercializat ca Bixtonim Xylo, Olynth, Otrinase etc.), Oxymetazolinum (Nasivin, Rinoxin, Afrin) sau Phenylephrinum (Vibrocil). Aceste substante sunt comercializate ca picaturi nazale sau spray nazal si regimul lor de administrare variaza cu varsta si intensitatea simptomelor.
RINOREEA (adica secretia nazala) apoasa abundenta poate fi redusa utilizand oral antihistaminice de prima generatie (ex- Cyproheptadinum, comercializat ca Peritol) sau cu Ipratropium bromide (comercializat ca solutie inhalatorie sub denumirile de Atrovent, Ipravent, Ipraxa).
TUSEA, desi este adesea perceputa ca un simptom ingrijorator de catre familie, de regula nu necesita tratament medicamentos. Daca este asociata cu scurgerea in faringe a secretiilor nazale poate fi ameliorata de utilizarea antihistaminicelor de prima clasa si de o buna igiena locala, cu aspirarea sau drenarea secretiiilor reziduale. Alti pacienti au tuse iritativa ce persista zile - saptamani si nu este ameliorata de antitusivele uzuale. Mierea (o lingurita - doua cu 30 de minute inainte de culcare) amelioreaza tusea nocturna."
Doamna doctor Alina Stanciu, medic specialist pediatrie, Reteaua privata de sanatate REGINA MARIA: "Rinofaringita acuta (raceala sau guturaiul) reprezinta inflamatia mucoasei nazale si faringiene de cauza frecvent virala, cu varf de incidenta in sezonul rece, caracterizata prin febra, dureri faringiene, stranut, obstructie nazala, apetit capricios etc.
Tratamentul simptomatic presupune :
- Combaterea febrei si durerilor faringiene -prin utilizarea antipireticelor si analgezicelor gen acetaminofen (paracetamol) sau ibuprofen. Parcetamolul se prezinta sub forma de sirop 120 mg/ 5 ml, supozitoare- 125 mg, 250 mg si comprimate 500 mg (doza utilizata de 15 mg/ kg / doza; se poate repeta de maxim 4ori/zi)."
"Influcid este un remediu homeopat care s-a dovedit a fi foarte eficient in combaterea simptomelor racelilor. Astfel, in cadrul unui studiu pe 86 copii cu infectii respiratorii virale acute, cu varste cuprinse intre 3- 6 ani, in care tratamentul de baza a fost asociat cu Influcid a fost evaluat pe o perioada de 7-10 zile cu un grup de referinta in care s-a administrat doar medicatie simptomatica, urmarindu-se parametrii clinici si de laborator. Rezultatele studiului au evidentiat urmatoarele: efectul hipotermic si amelioararea simptomatologiei inca din primele 2 zile de administrare asociata cu Influcid. Astfel 2/3 din copiii care au primit tratament asociat ci Influcid Pe toata perioada administrarii asociate cu Influcid nu au aparut complicatii.
Studiul de fata a demonstrat ca Influcid are eficacitate mare in gripa si alte infectii respiratorii virale acute."
2. Ce contraindicatii prezinta/efecte adverse?
Doamna doctor Maria Calota, medic specialist pediatru in cadrul Centrului Medical Sphera: "Substantele antivirale folosite in tratamentul gripei la copil (Oseltamivir si Zanamivir) pot determina simptome gastrointestinale (greata, diaree, varsaturi, durere abdominala), conjunctivita, epistaxis si in cazuri rare alergii, soc anafilactic, aritmii, confuzie, hepatita toxica, convulsii si alte simptome neuro-psihiatrice, fiind cu atat mai importanta supravegherea medicala pe durata tratamentului.
Ibuprofenul determina frecvent disconfort si iritatie a tractului gastrointestinal. Paracetamolul in doza crescuta este toxic hepatic. Aspirina nu se mai utilizeaza in tratamentul febrei pediatrice deoarece este asociata cu aparitia unei complicatii amenintatoare de viata, sindromul Reye.
Medicamentele vasoconstrictoare de uz local determina foarte rar, prin absorbtie sistemica, bradicardie, hipotensiune si coma. Utilizarea lor prelungita determina rinita medicamentoasa, cu revenirea senzatiei de obstructie nazala cand se incearca oprirea medicatiei.
Antihistaminicele de prima generatie au ca efect advers de baza efectul sedativ, cu somnolenta sau irascibilitate paradoxala a copilului.
Bromura de ipratropium in utilizare locala determina frecvent iritatie nazala cu sangerari."
Doamna doctor Alina Stanciu, medic specialist pediatrie, Reteaua privata de sanatate REGINA MARIA: "Efectele adverse- reactii alergice (eruptii cutanate, prurit, respiratie dificila, edematierea fetei, buzelor, limbii), ingalbenirea pielii si a sclerei oculare, urina inchisa la culoare, mase fecale deschise la culoare.
Paracetamolul este contraindicat in afectiuni hepatice, renale severe precum si in caz de alergie la paracetamol in antecedente.
Ibuprofenul se prezinta sub forma de sirop 100 mg/ 5 ml, cp 200, 400 mg, supozitoare 125 mg, doza utilizata fiind de 10 mg/ kg/doza, se poate repeta de maxim 3 ori/ zi. Ca efecte adverse la administrarea de ibuprofen putem mentiona eruptii cutanate, cefalee precum si manifestari gatrointestinale (gen greata, varsaturi, diaree, epigastralgii). Utilizarea ibuprofenului este contraindicata in hepatita, ulcer, alergie la ibuprofen."
La combaterea febrei inalte (T>39 C intrarectal) contribuie si metodele fizice:
-dezbracarea copilului: cresc pierderile calorice
-bai hipotermizante (se incepe cu 1-2 grade sub temperatura corpului si se scade progresiv, in 5 min, pana la 36 C sau impachetari hipotermizante (impachetare cu un cerceaf umezit in apa calduta -timp de 10-15 min.)
- dezobstructie nazofaringiana -spalaturi cu ser fiziologic sau apa de mare si aspirarea secretiilor cu pompita de aspiratie nazala, cu/ fara utilizarea unor decongestionante nazale adecvate varstei.
In cazul secretiilor nazale abundente dezobstructia e indicat a se efectua cu 15-20 min inainte de mese si inainte de culcare. De asemenea, pozitia ventrala a sugarului favorizeaza drenajul secretiilor.
- supliment cu vit A, C, propolis, echinaceea.
Tratamentul igieno-dietetic:
- izolarea bolnavului (atat pentru a evita raspandirea bolii cat si pentru prevenirea suprinfectiei bacteriene)
- aerisirea camerei, umidifierea usoara a aerului atmosferic (prin folosirea umidificatoarelor, a vaselor cu apa sau prosoapelor umede pe calorifer) si evitarea supraincalzirii (prin imbracaminte prea groasa)
- hidratare adecvata (ceai, supe, compot, apa), mese fractionate si mai dese (in cazul in care obstructia nazala e importanta )."
3. Cat de des pot fi folosite pentru copii?
Doamna doctor Maria Calota, medic specialist pediatru in cadrul Centrului Medical Sphera: "Ca regula, utilizarea medicatiei simptomatice in tratamentul racelii la copil ar trebui sa fie limitata la 3 zile, daca simptomele suparatoare persista dupa acest interval sau daca simptomatologia reapare la scurt timp dupa oprirea medicatiei fiind recomandat consultul pediatric de specialitate."
4. Ce regim alimentar este recomandat in raceala si gripa la copii?
sphera
Doamna doctor Maria Calota, medic specialist pediatru in cadrul Centrului Medical Sphera: "Se recomanda un regim alimentar hidro-lacto-zaharat, adica suplimentarea aportului de lichide cu supe, ceaiuri, compoturi si utilizarea produselor lactate ca sursa de proteine usor digerabile."
regina maria
Doamna doctor Alina Stanciu, medic specialist pediatrie, Reteaua privata de sanatate REGINA MARIA: "Se recomanda a se consuma alimente care amelioreza simptomatologia si/ sau care intaresc sistemul imunitar (fructe, legume). Mierea de albine (contraindicata sub varsta de 1 an) - bogata in antioxidanti, avand efect antiseptic si utila in ameliorarea durerilor de gat si tusei. Citricele - bogate in vit C, A- intaresc sistemul imunitar"
sursa